INDUSTRI

Stiftelse støtter norsk medisinsk forskning med 48 millioner

... fordelt på tre forskningsmiljøer.

Får støtte: Tarmkreftforskere på Radiumhospitalet kan glede seg over at Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen vil støtte forskningen deres med 16 mililoner kroner. Fra venstre Anita Sveen (post.doc.), professor Ragnhild A. Lothe og Rolf I. Skotheim (gruppeleder).
Får støtte: Tarmkreftforskere på Radiumhospitalet kan glede seg over at Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen vil støtte forskningen deres med 16 mililoner kroner. Fra venstre Anita Sveen (post.doc.), professor Ragnhild A. Lothe og Rolf I. Skotheim (gruppeleder). Bilde: Mona Strande
11. des. 2013 - 14:40

Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen har plukket ut tre medisinske forskningsmiljøer som hver får 16 millioner kroner fordelt over fire år for å forske og utvikle resultater raskere slik at pasienter kan får glede av den.

Jebsenstiftelsen har til sammen bevilget 224 millioner kroner til norsk medisinsk forskning siden den ble lansert i 2010. Med den nye bevilgningen er det nå etablert 14 såkalte K.G. Jebsen-sentre i ulike deler av landet.

Les også: Bli med inn i fremtidens operasjonsstue

Velger etter kvalitet

– Når vi velger ut hva vi skal satse på innen medisin ber vi helseforetakene om en prioritering innen sine forskningsfelt. Deretter gjennomgår vi forslagene i to trinn videre med god assistanse fra internasjonal ekspertise før vi velger ut hvem vi skal satse på. Det at helseforetakene prioriterer betyr at de allerede har aktiviteter de tror på og vår bevilgning kommer i tillegg til deres. Derfor regner vi med at det beløpet vi nå støtter forskningen med i praksis blir til rundt 100 millioner kroner med deres egen egeninnsats, sier daglig leder i Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, Kåre Rommetveit.

Han forteller at stiftelsen ikke bare er interessert i akademiske resultater. De vil at forskningen skal komme pasientene til gode og det teller tungt som et kriterium for utvelgelse.

Les også: Nå skal åpen kildekode også brukes til å lage medisiner

To nye kreftsentre

To av de nye sentrene skal arbeide med kreftforskning. Ved Universitetet i Bergen skal et av dem arbeide med kreft i hjernen underledelse av Rolf Bjerkvig.

I Oslo skal professor Ragnhild Lothes lede en senter ved Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet hvor de skal fortsette hennes gruppes arbeide med å finne bedre diagnostiske verktøy for tarmkreft. Dette er den nest vanligste kreftformen i Europa og bare halvparten av pasientene overlever.

Tidligere diagnostikk ved bruk av genetiske biomarkører vil kunne bedre prognosene for denne pasientgruppen.

– Med de to nye kreftsentrene finansierer vi nå fem som arbeider med kreftforskning. Vi velger ut fra kvalitet på forskningen og at vi har så mange innen kreft sier litt om at norsk kreftforskning er svært anerkjent i internasjonal sammenheng, sier Rommetveit.

Les også: Hvorfor stanser hjertet hos noen, og hva gjør et infarkt med hjertet?

Ikke bare medisin

Det er ikke bare medisin som finansieres vil bevilgningene fra Jepsen-stiftelsen. Tidligere i år fikk Universitetet i Tromsø 36 millioner kroner for å etablere et senter for havrett.

Nå får også universitetet en av de tre nye medisinske senterne. Det nye medisinske senteret i Tromsø vil ledes av John-Bjarne Hansen. Her skal de arbeide med såkalt VTE – venøs tromboembolisme som er en fellesbetegnelse på problemer i hjerte-karsystemet og som årlig rammer nærmere 10 000 nordmenn.

Målet er bedret risikovurdering og målrettet forebyggelse og behandling av disse alvorlige tilstandene.

Les også:

Norsk sensor kan revolusjonere hjertekirurgi

Her utvikles fremtidens medisiner

Renser drikkevann på en helt ny måte  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.