KRAFT

Stengte atomkraftverk kan gi strømmangel

Japanske kraftselskaper frykter strømbrudd uten atomkraften.

Japanere deltar i en demonstrasjon i Tokyo der de krever at alle kjernekraftverk i landet må stenges. Om knappe to uker er det meningen at det siste av landets atomreaktorer skal stenges, men mange mener at landet ikke vil greie seg uten kjernekraft. FOTO: Kim Kyung-Hoon / REUTERS / NTB scanpix
Japanere deltar i en demonstrasjon i Tokyo der de krever at alle kjernekraftverk i landet må stenges. Om knappe to uker er det meningen at det siste av landets atomreaktorer skal stenges, men mange mener at landet ikke vil greie seg uten kjernekraft. FOTO: Kim Kyung-Hoon / REUTERS / NTB scanpix Bilde: Reuters / NTB Scanpix

Japanske kraftselskaper advarer om at en varm sommer vil kunne føre til strømbrudd i enkelte områder hvis ikke kjernekraftverk som ble stengt etter tsunamien, gjenåpnes.

Les også: Japan vurderer stopp av all kjernekraft

Omfattende kraftproblem

Selskapet Kansai Electric Power, som sørger for strømforsyninger til blant annet storbyene Osaka, Kyoto og Kobe, advarer om at det kan komme til å ha opptil 20 prosent for lite elektrisitet hvis temperaturene stiger i juli og luftkjøleanleggene skrus opp.

Også to andre kraftselskaper, som sørger for kraftforsyninger lenger vest og i nord, varsler at de ikke vil greie å dekke etterspørselen hvis ikke stengte atomanlegg åpnes igjen.

Les også: – Atomkraft avgjørende for å møte energibehovet

Økt skepsis

Japansk kraftindustri, regjeringen og mange industriselskaper forsøker å presse fram en gjenåpning, men atomulykken i Fukushima, som kom som en følge av jordskjelvet og tsunamien i mars i fjor, har ført til at svært mange japanere er skeptiske til kjernekraft, og opinionen er nå svært splittet i dette spørsmålet.

Av Japans 50 atomreaktorer er kun én i drift, og denne skal etter planen stenges 5. mai.

De fire ødelagte reaktorene i Fukushima er ikke lenger klassifisert som reaktorer.

REPORTASJE: Skremselet fra Tsjernobyl

Les også:

Atomreaktorer får pensjonsalder

Fossil energi tar flest liv

– Ikke dropp atomkraften

IEA frykter atomskepsis

Kjernekraftulykke truer matproduksjonen

Ett år etter:

Slik ser tsunami-Japan ut i dag 

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.