SAMFERDSEL

Statsråden slår fast: Gangfelt i regnbuens farger skal bort

Samferdselsdepartementets utgangspunkt er at «regnbuegangfelt» ikke er i tråd med forskriftens krav, sier statsråd Jon-Ivar Nygård i et svar i Stortinget.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård svarte på et spørsmål fra Grunde Almeland (V).
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård svarte på et spørsmål fra Grunde Almeland (V). Foto: Eirik Helland Urke
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. feb. 2024 - 15:44

– Jeg er selvfølgelig enig i at det er viktig å markere mangfold, inkludering og solidaritet med skeive, særlig etter det forferdelige terrorangrepet på Oslo Pride 25. juni 2022. Det finnes likevel mange måter å uttrykke slik støtte på i det offentlige rom, noe markeringene rundt om i landet har vist.

Verken Samferdselsdepartementet eller Statens vegvesen vil se slike fortgjengerfelt i fremtiden. <i>Foto:  Håvard Prestegården, Bergen kommune</i>
Verken Samferdselsdepartementet eller Statens vegvesen vil se slike fortgjengerfelt i fremtiden. Foto:  Håvard Prestegården, Bergen kommune

Det er samferdselsministerens svar på et spørsmål fra Grunde Almeland (V), som ville vite om statsråden kan tenke seg å avvise vegvesenets forslag til forskriftsendring og sikre at kommunene fortsatt har anledning til å markere mangfold og inkludering gjennom fotgjengeroverganger med regnbuefarget underlag.

Nygård presiserte at kommunene aldri har hatt anledning til selv å utforme og bruke alternative vegoppmerkinger, slik noen har gjort ved å male gangfelt i regnbuens farger.

Kravene til utforming er fastsatt i skiltforskriften for det enkelte skilt, signal og oppmerking, og synliggjort ved bindende illustrasjoner. Det er ikke adgang til å fravike disse, sier samferdselsministeren i sitt svar.

– Jeg oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til å markere mangfold og inkludering på annet vis, for eksempel ved bruk av flagg eller bannere etc. i det offentlige rom.

Tu.no har tidligere skrevet om saken da den ble sendt ut på høring.

Rosenkrantzgate i Oslo ble i 2022 malt i regnbuefarger, i strid med Vegtrafikklovens bestemmelser.
Les også

Setter stopp for Pride-gangfelt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.