KLIMA

Statsministre håper på grønn ørken

I anleggets spesielle drivhus skal saltvannet sørge for kjølige og gunstige vekstvilkår for grønnsaker.
I anleggets spesielle drivhus skal saltvannet sørge for kjølige og gunstige vekstvilkår for grønnsaker. Bilde: Bellona
Per-Ivar NikolaisenPer-Ivar Nikolaisen
27. feb. 2012 - 14:24

Bellonas ørkenvandring er over, i positiv forstand. Mandag signerte konsernsjefene i Yara International og Qafco avtalen som innebærer at miljøorganisasjonens hjertebarn gjennom flere år blir en realitet.

Les også: Bellona med nytt gigaprosjekt i ørkenen

Mer vekst med mindre vann

Statsministrene fra Norge og Qatar roser The Sahara Forest Project.

– Vi lever i en karrig del av verden. Denne piloten viser at vi kan få ting til å vokse med mindre ferskvann. Dette er viktig ikke bare for Qatar, men for hele regionen, sier statsminister Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani under en pressekonferanse i den norske statsministerens representasjonsbolig.

– Yara og Qafco har fått til mye i petrokjemien, nå håper jeg de kan få til noe innen grønn teknologi, legger han til.

Fornøyd statsminister

Jens Stoltenberg, som med jevne mellomrom får på pukkelen av Bellona og Frederic Hauge, sier at dette er et eksempel på hvordan ny og miljøvennlig teknologi kan være med på å møte noen av verdens store utfordringer.

– Dette kan gi både mat og redusere verdens utslipp. Det er fint at vi har norske selskaper som Yara – og Bellona, som sammen med samarbeidspartnere i Qatar kan utvikle slik teknologi

Resultater

På fjerde rad satt en meget fornøyd Bellona-leder, som for første gang nå er en industriell aktør.

– Det er klart at dette er veldig morsomt, at vi får realisert dette prosjektet som vi har jobbet med i mange år, sier Frederic Hauge til Teknisk Ukeblad.

Bellona vil fortsette å være involvert i form av aktivt eierskap i Sahara Forest Project og som medlem av styret.

– Miljøkampen kommer til å se annerledes ut i årene som kommer. Det viktigste er at vi får resultater. Og så lenge vi gjør det på en fredelig, ikkevoldelig måte – så kan vi bruke både kjetting og kapital, vi, sier Hauge.

FORNØYDE. Administrerende direktør Khalifa A. Al-Sowaidi i Qafco, Yara-direktør Jørgen Ole Haslestad og Joakim Hauge, direktør for Sahara Forest Project, signerte i dag en samarbeidsavtale verdt 30 millioner kroner.
FORNØYDE: Administrerende direktør Khalifa A. Al-Sowaidi i Qafco, Yara-direktør Jørgen Ole Haslestad og Joakim Hauge, direktør for Sahara Forest Project, signerte i dag en samarbeidsavtale verdt 30 millioner kroner. Per-Ivar Nikolaisen

Saltvann

Testanlegget skal bygges på et 10.000 m² stort område på Qafcos anlegg i Qatar og vil vise potensialet til å dyrke i ørkenen med kun bruk av saltvann og fornybar energi.

Anlegget skal være i full drift innen desember 2012 og vil huse en kombinasjon av saltvannsdrivhus, konsentrert solkraft og solceller, algedyrkingsdammer og salttørkingsanlegg.

Yara og Qafco skal dekke kostnadene for utbyggingen, estimert til 5.3 millioner USD.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er veldig mange Petter Smart-løsninger der ute, om hvordan man for eksempel skal gjøre ørkener grønnere. Hva er så spesielt med denne løsningen?

– For det første setter vi forskjellige teknologier til å jobbe sammen, på en måte som ingen har tenkt på. Vi har utviklet et eget drivhus som går bare på saltvann. Og det gjør at vi unngår konflikten som veldig mange lignende prosjekter har hatt, at de bruker opp ferskvannet. Vi gjør det enkle, bruker det vi har nok av: Sol, sand, sjøvann og CO2 til å lage det vi ikke har nok av: ferskvann, bioenergi og mat, sier Hauge.

– Vil tjene penger

Yara-direktør Jørgen Ole Haslestad tror at Yara kan komme til å tjene penger på Sahara Forest Project. Han avviser at dette kun er småpenger å regne for gjødselgiganten.

– Vi gjør ingenting innenfor forskning og utvikling som vi ikke tror vi kan få igjen på sikt. 30 millioner kroner er penger det også. Vi ønsker å bruke dette til å lære, lære noe vi tror vi vil tjene penger på i det lange løp, sier Haslestad.

Det er første gang Yara involverer seg i denne typen prosjekt.

– Hva er spesielt med dette, hvorfor går dere inn i akkurat dette?

– Vi blir på kontinuerlig basis konfrontert med forskjellige ideer, og må fortløpende vurdere slike. Vi har jobbet med dette i et år, og hatt en forstudie som ble avsluttet rundt juletider. Vi sa at dette virket så interessant, at vi tar det til neste steg, sier Haslestad.



Les også:

Yara støtter Sahara-prosjekt

Dyrker alger med CO2

Klart for Bellonas grønne ørken-oase

Bellona gjør Sahara grønn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.