KARRIERE

Statsansatte fikk høyest lønnshopp

LØNN: Statsansatte fikk mest.
LØNN: Statsansatte fikk mest. Bilde: Scanpix

Årets lønnsoppgjør var et solid for sivilingeniører ansatt i staten. Lønnshoppet var på hele 9,7 prosent. Statlig ansatte sivilingeniører tok dermed igjen litt av det de ligger bak sine kolleger i næringslivet, det viser Teknas lønnsstatistikk.

Nødvendig

– Lønnsutviklingen for sivilingeniører i staten har vært dårlig i mange år. Derfor har det vært nødvendig for staten å betale mer for å få tilført ny kompetanse, forteller leder for Teknas lønns- og interesseutvalg, Torbjørn Mykland.

Likevel har de ansatte i privat sektor til smør på brødet. I gjennomsnitt økte de lønnen med ubeskjedne 7,3 prosent fra i fjor til i år. I kommunal sektor økte lønnen med 7,4 prosent i år.

I fjor var det sivilingeniører i Kommune-Norge som var lønnsvinnere med en vekst på 7,9 prosent, mot 5,1 prosent i staten og 7,2 prosent i næringslivet.

Fortsatt lønnstapere

Mykland mener sivilingeniørene i staten fortsatt er lønnstapere i forhold til privat sektor, og viser til at kronetillegget i staten ble lavere enn i privat sektor også i år.

Fortsatt er det stor forskjell mellom privat og offentlig ansatte sivilingeniører, og kun omtrent 15 prosent av nyutdannede kandidater begynner i stat eller kommune. Nesten 50 000 kroner skiller nyansatte sivilingeniører i privat sektor og staten, og forskjellen blir bare større jo lenger de har vært ansatt.

– Staten har fortsatt en lønnspolitikk som ikke honorerer høyere utdanning, og lønnsforskjellen er størst for realfagsutdannede. Det viser også statens egne utredninger, påpeker Mykland.

175 000 i forskjell

Størst er forskjellen for ansatte med mellom 20 og 30 års ansiennitet i yrket. Sivilingeniører utdannet mellom 1982 og 1985 har en snittlønn på 834 685 kroner. Tilsvarende i staten er 540 624, mens kommunalt ansatte sivilingeniører med like lang ansiennitet tjener i snitt 516 923 kroner. I gjennomsnitt er forskjellen 175 000 kroner mellom ansatte i statlig og privat sektor.

Mykland mener det er uheldig både for staten og brukere av offentlige tjenester at staten sliter med å rekruttere folk med høyere teknisk-naturvitenskapelig utdanning.

– Staten bør nå benytte anledningen til å bli en enda mer attraktiv arbeidsgiver, og rette opp det altfor store lønnsgapet mellom staten og privat sektor, sier han, med henvisning til den pågående finanskrisen.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.