OLJE OG GASS

– Statoils strategi ligger fast

RISIKO: - Vår evne til å kalkulere teknisk risiko og kunnskap og teknologi skal gjøre oss konkurransedykktige i områder med vanskelige meteorologiske forhold og på duypt vann, sier Helge Lund.
RISIKO: - Vår evne til å kalkulere teknisk risiko og kunnskap og teknologi skal gjøre oss konkurransedykktige i områder med vanskelige meteorologiske forhold og på duypt vann, sier Helge Lund. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
12. feb. 2010 - 08:21

– Våre strategier ligger fast, vi skal maksimere verdiene og ta ut det fulle potensial for petroleum på norsk sokkel i de feltene vi opererer, vi skal ha internasjonal vekst og vi skal styrke oss innen nye energiformer, sa konsernsjef Helge Lund under kapitalmarkedsdagen i London torsdag.

Teknologi og kunnskap

I uke seks annonserte Statoil at de ville endre eierstrukturen i forhandlernettet sitt.

– Vi planlegger børsnotering av forhandlernettet i slutten av dette året. Ved å gjøre dette vil vi understreke at Statoil skal være et teknologidrevet oppstrømsselskap. Vi må ha en balansert portefølje av felt hvor teknologi og kompetanse vil være styrende for at vi er valgt. Vårt fortrinn skal være teknologi og kunnskap som er viktige komponenter for myndigheter verden rundt når oljelisenser og operatørskap skal evalueres og tildeles, sier Helge Lund.



Tror på gass

Til tross for stor usikkerhet i dagens gassmarked er Lund sikker på at gassmarkedet tar seg opp igjen og at strategien er riktig.

– Gass er det reneste fossile brenselet og er viktig for å sikre at utslippsmålene for de forskjellige kundene kan nås. Allerede nå priser vi inn de CO2 kostnaden vi regner med vil påløpe våre prosjekter i framtiden. Fortsatt press på miljøet vil medføre at vi må være proaktive. Vi mener at dette vil være et konkurransefortrinn, sier Lund.



Sjtokman i 2016

Selv om det er en midlertidig stopp i Sjtokman-prosjektet betyr ikke det at prosjektet er lagt dødt.

– Strategien for prosjektet er endret. Vi deler prosjektet i to faser og tidspunkter for å godkjenne prosjektet. Første fase gjelder utbygging av anlegget og knytte det til rørgass til Europa. Vi håper å kunne levere gass i løpet av 2016, sier Lund. Han vil ikke si noe om når en eventuelle LNG-fabrikk vil komme på plass.

Tidligere i år ble det meldt fra Gazprom at rørledningen North Stream ikke har behov for gass fra Sjtokman- feltet. Det er mulig å fylle røret med gass fra Yamal.



Raskere prosjektgjennomføring

Lund legger vekt på at selskapet har tatt ut 80 prosent av synergieffektene av fusjonen med Hydro. Dette utgjør rundt 8 milliarder kroner på årsbasis. I tillegg har selskapet gjennom å presse på leverandørene redusert sine innkjøpskostnader med opp mot 20 prosent, noe som utgjør opp mot 20 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har også satt ut i livet et program vi har klart Fast Track Project, for å fremskynne prosjektprosessen internt og på den måten øke verdiskapingen, sier Lund.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.