OLJE OG GASS

StatoilHydros kostnadssmell

Det blir dyrere og dyrere å pumpe ut olje og gass. Det merker StatoilHydro.- Kostnadene øker på alle mulige underleverandører. Prisen på riggtjenester, subseatjenester, bemanningskostnader. Det er en knapphetsfaktor på veldig mye ettersom oljeprisen har økt, forteller oljeanalytiker i Kaupthing, Anne Gjøen, til TU.no.

Dyre og vanskelige prosjekter

I år og neste år skal oljegiganten investere henholdsvis 75 og 80 milliarder kroner, men bare rundt 50 prosent av økningen fra 2007 er knyttet til høyere aktivitetsnivå for å opprettholde dagens produksjon vekstambisjon.

Resten er et resultat av kostnadsinflasjon, i tillegg til at prosjektene StatoilHydro påtar seg blir stadig vanskeligere.

- Kostnadsinflasjonen i bransjen er på over 20 prosent på årsbasis, sier oljeanalytiker Gjøen.

Tilbud og etterspørsel

Informasjonssjef Ola Morten Aanestad i StatoilHydro forteller at elementer som riggrate, subseafartøyer, stålpriser og arbeidskraft har økt kraftig. Hvor mye har han ikke oversikt over.

- Noen kostnader har nok økt mer enn 20 prosent årlig, noen muligens mindre, men stort sett alle innsatsfaktorene har gått opp i pris. Det er bare loven om tilbud og etterspørsel det, sier han.

- Snøhvit var verdensrekord

Med olje- og gassfunn på stadig dypere vann, bidrar også det å øke kostnadene. Snøhvit-feltet, som er i startfasen i disse dager, var et dypvannsfunn som ligger 146 kilometer ut fra land. Shtokman-feltet nord for Russland ligger 500 kilometer fra land.

- Snøhvit var verdensrekord når det gjelder subsea, men på Shtokman klarer du ikke en gang å sende helikopter rett ut. Hva gjør de med det? Slike ting bidrar til å øke kostnadene, bekrefter Anne Gjøen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.