OLJE OG GASS

StatoilHydro skal lete etter olje utenfor Alaska

Det oppsiktsvekkende funnet av miljøgiften deka-BDE i isbjørn og polarmåker, viser at også dette stoffet kan transporteres over lange strekninger. Arktis Svalbard Nordpolen
Det oppsiktsvekkende funnet av miljøgiften deka-BDE i isbjørn og polarmåker, viser at også dette stoffet kan transporteres over lange strekninger. Arktis Svalbard Nordpolen
7. feb. 2008 - 18:26

Miljøorganisasjonen WWF Norge retter sterk kritikk mot StatoilHydro for at selskapet engasjerer seg i et utsatt arktisk område.

Les også: Oljesand kan bli forbudt

En av flere

StatoilHydro var høyeste budgiver på 16 blokker i Chukchi-havet utenfor Alaska. Blokkene ble kunngjort 6. februar, melder selskapet.

Flere andre store oljeselskaper deltok i konsesjonsrunden, og flere av dem kjøper et betydelig større antall blokker enn StatoilHydro.

På 14 av de 16 blokkene samarbeider StatoilHydro med det italienske selskapet ENI Petroleum. Hydro blir operatør på alle blokkene.

– Leteboring på disse blokkene vil være langt fram i tid. Først skal det være en godkjenningsprosess, så vil det gjøres grundige konsekvensutredninger, sier informasjonssjef Kjersti T. Morstøl i StatoilHydro.

Sårbart

WWF Norge retter skarp kritikk mot at det norske selskapet skal bruke store ressurser på å bore i et omstridt område.

– StatoilHydro bruker sine best kvalifiserte ingeniører til å lete etter olje i et sårbart arktisk område. Selskapet satser på gårsdagens energi. Vi mener de burde bruke sine dyktige ansatte til å satse på fornybar energi i stedet, sier Maren Esmark i WWF til NTB.

WWF sier at oljeletingen truer både dyre- og fuglelivet i dette området. Ikke minst isbjørnen er i fare.

– WWF arbeider for å stoppe oljeleting i dette området. I USA har WWF bedt regjeringen stoppe prosessen, og her i Norge jobber vi for å få regjeringen til å tvinge StatoilHydro vekk fra slike sårbare områder og til å bli et selskap som satser fullt ut på fornybar energi, sier Esmark.

– Forsvarlig

Informasjonssjef Morstøl sier at amerikanske myndigheter har gjort lange og grundige studier i forkant av denne åpne budrunden og har konkludert med at det er forsvarlig å ha aktivitet i området.

– StatoilHydro har lang erfaring med å gjøre grundige konsekvensutredninger på norsk sokkel, og vi vil selvsagt jobbe for å finne de beste miljømessige løsningene også her, sier Morstøl til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.