ONS

StatoilHydro-interesse for Jamal

Ole K. Helgesen
20. aug. 2008 - 07:01

Det verserer rykter om at Gazprom ønsker deltakelse fra utenlandske selskaper på Jamal. Blant annet vurderes det å invitere utenlandske selskaper til et stort LNG-prosjekt.

Arild Moe, seniorforsker ved Fridt-jof Nansens Institutt sier det er mulig StatoilHydro kan få en rolle.

Les også:



– Det har vært noen drypp i mediene i det siste som antyder muligheten for at utenlandske selskaper kan komme seg inn på Jamal. Og jeg vil ikke avskrive StatoilHydros muligheter. Jeg tror dette vil bli vurdert i nær framtid, sier Moe.



Viktig område

StatoilHydro ønsker å komme inn på Jamal. Selskapets russlandsjef, Bengt Lie Hansen, vil ikke avskrive dette.

– Vi er alltid interessert i nye, spennende prosjekter, men jeg verken kan eller vil gå inn på detaljer omkring hvilke konkrete prosjekter vi vurderer. Vi ser på ulike forretningsmuligheter i landet. Russland er et viktig område for vår internasjonale satsing, og vi har et langsiktig perspektiv i vårt naboland i nord.



Trenger ikke norsk hjelp

Professor ved University of Oxford, Jonathan Stern, tror ikke Gazprom vil ha StatoilHydro inn i selve utvinningsprosjektene på Jamal, men at det kan være mulig å delta i et LNG-prosjekt.

–For tiden utvikler Gazprom feltene på Jamal på egen hånd uten deltakelse fra utenlandske selskaper. Og det er vanskelig å se hvorfor Gazprom skulle behøve deltakelse fra StatoilHydro. Men hvis russerne bestemmer seg for å utvikle et LNG-prosjekt på Jamal, kan dette være en mulighet, sier Stern.



Fornøyd med StatoilHydro

Sentrale kilder sier til Teknisk Ukeblad at Gazprom-ledelsen er svært fornøyd med StatoilHydro som samarbeidspartner. Selskapet regnes som lettere å samarbeide med enn Total – som oppfattes som mer aggressive. Og Gazprom-direktør Alexei Miller og Helge Lund skal ha funnet tonen. De deler blant annet interesse for fotball, og Miller skal være begeistret for den tidligere norske spilleren på Zenit St. Petersburg, Erik «Panzer» Hagen.

– Han er god, men brutal, har Miller sagt til Lund.



– Likeverdige

– Samarbeidet mellom de tre partnerne er tett og konstruktivt, sier Lie ­Hansen.

Han mener StatoilHydro fungerer som en likeverdig partner på tross av at selskapet kom senere inn i Sjtokman-­prosjektet enn de to andre aktørene.

– Vi har viktig kompetanse å bidra med etter 40 års erfaring fra krevende offshoreprosjekter. I tillegg har vi lært mye av utfordringene vi har hatt i forbindelse med utbyggingen av LNG-prosjektet Snøhvit, og det teknologisk krevende ­Ormen Lange-feltet.

Presseansvarlig Sergey Kuprijanov i Gazprom sier at selskapet alltid ­jobber for å utvide samarbeidet med sine ­partnere.

– Vårt samarbeid med StatoilHydro på Sjtokman-feltet åpner nye ­muligheter for samarbeid. Hvis våre norske ­kolleger er interessert i andre prosjekter på ­russisk område, er vi definitivt villige til å ­diskutere muligheter for å ekspandere samarbeidet.

– For eksempel har vi i Achimgaz-­selskapet, et joint venture mellom ­Gazprom og Wintershall, som nylig har begynt å produsere gass i de svært kompliserte forholdene i Achimovskoe-­feltene, benyttet et nytt samarbeidsprinsipp med utenlandske partnere. Joint venture-selskapet får profitten fra ­prosjektimplementeringen, mens ­Gazprom beholder lisensen for feltet. Det er dette prinsippet som er rollemodellen for vårt samarbeid med ­utenlandske ­selskaper, sier han til ­Teknisk Ukeblad.



Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.