KRAFT

– Statoil viktig for fornybar energi

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener Statoil bør la være å avvikle satsingen på fornybar energi.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener Statoil bør la være å avvikle satsingen på fornybar energi. Bilde: Scanpix
23. aug. 2010 - 15:05

– Det er nødvendig at store selskaper engasjerer seg. Vi trenger deres kompetanse for å utvikle nye energikilder og for å få kostnadene ned, sier Riis-Johansen til NTB.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil har høstet sterke reaksjoner blant de rødgrønne partiene etter at han sådde tvil om selskapets vilje til å satse på fornybar energi. I et intervju i helgen sa han at Statoil vil vurdere å avvikle selskapets satsing på dette området og gå tilbake til å bli et rent olje- og gasselskap.

Riis-Johansen mener dette ikke er veien å gå.

– Det er ingen tvil om at dersom vi vil gjøre store teknologiske sprang så trenger vi de store selskapenes medvirkning. Vi la premissene for hvordan Statoil skal utvikle seg ved vedtektsendringen vi gjorde i fjor om at fornybar energi skal være et satsingsområde. Dette er et sterkt styringssignal som jeg mener sier klart fra om hvordan selskapet skal utvikle seg, slår Riis-Johansen fast.

– Ikke lønnsom nok

Helge Lund begrunner sin skepsis til satsing på fornybar energi med at den ikke er lønnsom nok og at Statoil ikke har kompetanse nok.

Rødgrønne politikere som Klassekampen har snakket med protesterer og ber regjeringen vise hvem som har styringen med Statoil.

– Dette er kortsiktig tenkning og et dårlig strategisk veivalg i en tid da alle søker å være med på overgangen fra fossil til fornybar energi, sier leder av Stortingets energi- og miljøkomité, Erling Sande (Sp).

– Må forstå sin rolle

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, mener Riis-Johansen legger et utilbørlig press på Statoil.

– Energiministeren må forstå sin rolle overfor Statoil. Selskapet er børsnotert og tar ikke imot ordrer fra politikere i media. Styringssignalene til et børsnotert selskap skal gis gjennom formell kommunikasjon, sier han til NTB.

Han mener også det er useriøst av energiministeren å legge så mye ansvar på Statoil for satsing på fornybar energi i en tid hvor Statkraft ikke har fått den ønskede støtten fra regjeringen.

– Statkraft ønsker å investere i fornybar energi, men får ikke kapital av regjeringen. Statoil vurderer å droppe litt av satsingen, men skal da tvinges til det. Det blir bare rot, mener Solvik-Olsen. Politikere skal ikke tvinge børsnoterte bedrifter til å investere i ulønnsomme prosjekter, konkluderer han.

Stort potensial

Riis-Johansen kunne mandag stolt presentere oppmuntrende tall for fornybarnæringen. En kartlegging utført på oppdrag fra Intpow (Norwegian Renewable Energy Partners) viser at fornybar-næringen sysselsetter 40.000 personer. I 2008 sto næringen for 62 milliarder kroner av norsk verdiskapning. Vannkraftprodusentene sto for 46 prosent av omsetningen.

Det er solenergiteknologien som øker mest, med en omsetningsvekt på 1.848 prosent fra 441 millioner kroner i 2003 til 8,6 milliarder kroner i 2008.

– Dette er oppmuntrende tall og ganske annerledes enn det bildet som ofte blir skapt av fornybarnæringen som en næring der det skjer lite positivt. Det skjer mer innenfor grønn økonomi enn mange er klar over, sier statsråden til NTB.

Han betegner utviklingen som en spennende periode for sektoren.

– Undersøkelsen gir et interessant bilde av en omfattende og høyteknologisk fornybarnæring. Næringen har også en betydelig eksportandel. Norge har kompetanse i verdensklasse på flere områder innenfor fornybar energi, nettdrift og krafthandel, sier olje- og energiministeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.