OLJE OG GASS

Statoil trosser angreps-boom

VIKER IKKE: Juni var den mest blodige måneden i Irak så langt i år. Likevel mener Statoil at de kan fullføre planene for West Quarna 2-prosjektet.
VIKER IKKE: Juni var den mest blodige måneden i Irak så langt i år. Likevel mener Statoil at de kan fullføre planene for West Quarna 2-prosjektet.
Maiken Ree
4. juli 2011 - 15:06

Til sammen 271 irakere ble drept i væpnede angrep i juni måned i år. Måneden var den blodigste i Irak så langt i år, melder innenriksdepartementet.

I tillegg ble et råoljeanlegg i nærheten av Zubair-feltet sør i Irak angrepet i begynnelsen av juni. Landets oljeinfrastruktur er et yndet mål for angripere, og hemmer myndighetenes forsøk på å gjenoppbygge en oljeindustri.

Statoil er også på plass i Irak, etter å ha sikret seg kontrakten for West Quarna 2-feltet sammen med russiske Lukoil.

Les også: Slik kom Statoil inn i Irak

Krevende situasjon

Statoil har tidligere sagt at tilstedeværelsen i Irak er svært krevende sikkerhetsmessig.

Sammen med Lukoil har Statoil bygget opp en organisasjon i Irak for å kunne utvikle feltet.

Til tross for den økende uroen i Irak, har ikke Statoil vurdert å stanse prosjektet.

Løpende tiltak

– Sikkerhetssituasjonen er slik at det er nødvendig med strenge sikkerhetstiltak for å kunne ivareta sikkerheten på en god måte. Vi iverksetter løpende de tiltakene vi mener er nødvendige for å kunne ivareta sikkerheten. Vi mener fortsatt situasjonen er slik at det er mulig å gjennomføre prosjektet på en god måte, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil.

– Hva slags tiltak har dere satt i gang?

Boring i år

– Vi gjør løpende vurderinger på sikkerhetssituasjonen, og kommenterer ikke i detalj hvilke tiltak vi gjør. Vi gjør særskilte vurderinger ut i fra situasjonen, sier Glad Pedersen.

Boringen på West Quarna 2-prosjektet i Irak skal begynne i 2011, og produksjonsstart er satt til slutten av 2012.

Les også: Irak-avtalen underskrevet i Bagdad

13 milliarder fat

Statoil står for store deler av tekniske og administrative roller i prosjekter. Selskapet skal også sette opp et representasjonskontor i Baghdad.

West Quarna 2-feltet er estimert å inneholde 13 milliarder fat olje. Partnerne i prosjektet er det statlige irakiske oljeselskapet North Oil Company (25 prosent), Lukoil (56,25 prosent) og Statoil (18,75 prosent).

Lukoil og Statoil vant budrunden på feltet, og har i tilbudet beregnet å produsere 1,8 millioner fat per dag på platå mot et vederlag på 1,15 dollar fatet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Halvert mål

Irak har hatt som mål å bygge opp oljeproduksjonen etter at de slapp inn utenlandske selskaper for å bore og sette i gang produksjon.

Men for kort tid siden ble det kjent at Irak halverer produksjonsmålet fra 12 millioner til 6,5 millioner fat per dag i 2017. Dagens produksjon er på 2,7 millioner fat per dag.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.