Statoil trosser angreps-boom

Statoil trosser angreps-boom
VIKER IKKE: Juni var den mest blodige måneden i Irak så langt i år. Likevel mener Statoil at de kan fullføre planene for West Quarna 2-prosjektet.

Til sammen 271 irakere ble drept i væpnede angrep i juni måned i år. Måneden var den blodigste i Irak så langt i år, melder innenriksdepartementet.

I tillegg ble et råoljeanlegg i nærheten av Zubair-feltet sør i Irak angrepet i begynnelsen av juni. Landets oljeinfrastruktur er et yndet mål for angripere, og hemmer myndighetenes forsøk på å gjenoppbygge en oljeindustri.

Statoil er også på plass i Irak, etter å ha sikret seg kontrakten for West Quarna 2-feltet sammen med russiske Lukoil.

Les også: Slik kom Statoil inn i Irak

Krevende situasjon

Statoil har tidligere sagt at tilstedeværelsen i Irak er svært krevende sikkerhetsmessig.

Sammen med Lukoil har Statoil bygget opp en organisasjon i Irak for å kunne utvikle feltet.

Til tross for den økende uroen i Irak, har ikke Statoil vurdert å stanse prosjektet.

Løpende tiltak

– Sikkerhetssituasjonen er slik at det er nødvendig med strenge sikkerhetstiltak for å kunne ivareta sikkerheten på en god måte. Vi iverksetter løpende de tiltakene vi mener er nødvendige for å kunne ivareta sikkerheten. Vi mener fortsatt situasjonen er slik at det er mulig å gjennomføre prosjektet på en god måte, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil.

– Hva slags tiltak har dere satt i gang?

Boring i år

– Vi gjør løpende vurderinger på sikkerhetssituasjonen, og kommenterer ikke i detalj hvilke tiltak vi gjør. Vi gjør særskilte vurderinger ut i fra situasjonen, sier Glad Pedersen.

Boringen på West Quarna 2-prosjektet i Irak skal begynne i 2011, og produksjonsstart er satt til slutten av 2012.

Les også: Irak-avtalen underskrevet i Bagdad

13 milliarder fat

Statoil står for store deler av tekniske og administrative roller i prosjekter. Selskapet skal også sette opp et representasjonskontor i Baghdad.

West Quarna 2-feltet er estimert å inneholde 13 milliarder fat olje. Partnerne i prosjektet er det statlige irakiske oljeselskapet North Oil Company (25 prosent), Lukoil (56,25 prosent) og Statoil (18,75 prosent).

Lukoil og Statoil vant budrunden på feltet, og har i tilbudet beregnet å produsere 1,8 millioner fat per dag på platå mot et vederlag på 1,15 dollar fatet.

Halvert mål

Irak har hatt som mål å bygge opp oljeproduksjonen etter at de slapp inn utenlandske selskaper for å bore og sette i gang produksjon.

Men for kort tid siden ble det kjent at Irak halverer produksjonsmålet fra 12 millioner til 6,5 millioner fat per dag i 2017. Dagens produksjon er på 2,7 millioner fat per dag.

Les også:

Les mer om: