OLJE OG GASS

Statoil stenger ned all produksjon

OLF varsler om lockout på sokkelen, etter at partene ikke klarer å komme til enighet i lønnsforhandlingene.

 FULL LOKCOUT:  OLF varsler om full lockout på sokkelen. Dermed stenger Statoil ned all produksjon.
FULL LOKCOUT: OLF varsler om full lockout på sokkelen. Dermed stenger Statoil ned all produksjon. Bilde: Håkon Jacobsen
5. juli 2012 - 12:08
Vis mer

I går møttes OLF og fagforeningene Industri Energi, Safe og Lederne hos Riksmeklingsmannen for å forsøke å komme til enighet rundt lønnsforhandlingene. Det har vært steile fronter mellom partene, ettersom stridens kjerne dreier seg om pensjonsrettigheter i Statoil.

OLF sier de ikke har mandat til å tariffeste pensjonen, mens fagforeningene sier de ikke ber om å tariffeste den. Statoil, på sin side, henviser til OLF.

Les også: Tjener én månedslønn på to døgn

Full lokcout

I dag melder OLF om at konflikten er fastlåst, og varsler om lockout. 615 arbeidere omfattet av sokkelavtalene vil dermed bli utestengt fra arbeidsplassene sine offshore, med virkning fra tirsdag 10. juli midnatt. OLF mener fagforeningene stiller urimelige krav, ettersom de er tilbydd fem prosent lønnsøkning i årets oppgjør.

– Oljearbeiderne er blant landets best betalte yrkesgrupper der operatøransatte har en årslønn som i snitt ligger over 960 000 kr og de fleste har en pensjonsalder på 65 år. Dette gjør dem allerede til Norges pensjonsvinnere, sier forhandlingsleder i OLF, Jan Hodneland.

Les også: Taper 150 000 kroner i året

Statoil stanser all produksjon

Også Statoil melder om at de forbereder full produksjonsstans på sokkelen etter varselet om lockout.

Det vil ta omtrent fire dager å stenge den all produksjon på sokkelen, avhengig av de enkelte felts karakteristikk og kompleksitet. En forsvarlig sikkerhetsbemanning vil bli etablert på hver enkelt installasjon.

Les også: – Vanvittige summer i oljebransjen

Følger med

Arbeidsdepartementet har foreløpig ikke grepet inn i streiken, men sier til Teknisk Ukeblad at de følger utviklingen nøye og vurderer fortløpende hva som gjøres.

– Foreløpig gjør vi ingen ting, men vi vurderer situasjonen ettersom status nylig endret seg, sier en pressetalsmann i Teknisk Ukeblad.

200 millioner døgnet

OLF peker på at streiken koster samfunnet 200 millioner kroner døgnet. I tillegg er 1000 ansatte i leverandørindustrien så langt permittert som følge av streiken, og disse søker nå dagpenger hos NAV.

Teknisk Ukeblad kommer med mer informasjon.

Les også: Statoil mener pensjonsordningen er gunstig

Les også: Tynnslitt tillit til Statoil-ledelsen

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.