OLJE OG GASS

Statoil: Standardisering og forenkling kan senke kostnadene med 30 prosent

De første standardiserte løsningene er nå levert til Statoil og Oseberg-feltet.

TROR PÅ SPARING: Statoil har nå fått de første standardiserte navlestrengsrørene fra Nexans. Standardisering er ett av elementene selskapet mener kan senke kostnadene med 20 til 30 prosent.
TROR PÅ SPARING: Statoil har nå fått de første standardiserte navlestrengsrørene fra Nexans. Standardisering er ett av elementene selskapet mener kan senke kostnadene med 20 til 30 prosent. Bilde: Håkon Jacobsen
18. juni 2014 - 13:00

BERGEN: Underwater Technology Conference (UTC-konferansen) ble i dag sparket i gang i Grieghallen i Bergen. Det overordnede temaet for årets konferanse, som for øvrig er den tyvende i rekken, er kostnadsutfordringene i subseaindustrien.

Anders Opedal, Statoils direktør for prosjekter, sa i dag at selskapet er i gang med flere tiltak som i sum kan spare selskapet for 20 til 30 prosent av kostnadene for å produsere samme mengden olje som i dag.

Må snu trenden

Han utdyper overfor Teknisk Ukeblad:

– Kostnadene har steget mer enn 300 prosent i det siste årtiet. Fra 2003 og fram til i dag ser vi at subseakostnadene har doblet seg og at produksjonskostnadene har triplet seg. Etter det vi forstår skal kostnadene øke med fem prosent i året. Det er ikke bærekraftig, og er noe vi gjerne vil snu. Marginen mellom break-even og oljeprisen begynner å bli så marginal at det kan hindre fremtidige prosjekter. Hvis vi ikke snur denne trenden, stopper mye av ressursutviklingen i Norge, advarer han.

– I 2012 startet vi et initiativ for å se på hvordan vi kunne endre kostnadsutviklingen. Det har virket. Vi ser blant annet at tiden det tar med overhaling av juletrær er 14 måneder, mens det før tok 24 måneder. I sum, med å sette i gang alle de tiltakene vi nå er i gang med, forventer vi mellom 20 til 30 prosent lavere kostnad for å produsere den samme mengden olje, sier Opedal.

Les også: På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Statoils direktør for prosjekter, Anders Opedal.
Statoils direktør for prosjekter, Anders Opedal.

Standardiserte navlestrenger

Ikke bare er kostnadene på vei ned, i dag kunne også Nexans melde at de har levert de første standardiserte navlestrengsrørene (umbilicals) til Oseberg-Delta-feltet i Nordsjøen. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Rørene inneholder elektriske og fiberoptiske kabler, hydraulikk og kjemiske linjer.

Selskapet skal også levere lignende løsninger til Snøhvitfeltet i Barentshavet, Smørbukk Sør i Norskehavet og Gullfaks-Rimfaksdalen i Nordsjøen.

Les også: – Bruker dobbelt så lang tid på å bore som for 20 år siden

Pakkeløsning

Til sammen skal Nexans levere 50 kilometer statiske og dynamiske navlestrengsrør som skal produseres ved selskapets fabrikk i Halden.

– Vi har i løpet av Oseberg-prosjektet laget en forenklet ”pakkeløsning” tilpasset Statoils administrative og tekniske krav. I administrasjon og engineering er det funnet frem til standard prosedyrer og løsninger som passer og kan brukes i kommende prosjekter, sier prosjektleder Liv Molvik Lundegaard i Nexans Norway i en pressmelding.

– Vi i Statoil må forenkle og standardisere i tett samarbeid med leverandørene våre. Vi må bli flinkere til å be om standardiserte produkter, og jeg er overbevist om at leverandørindustrien kan levere bedre kvalitet om vi får dette til. For det første er det viktig med forenkling av tekniske krav. Etter det kommer standardisering der man bestiller det samme utstyret flere ganger. Navlestrengsrørene er i så måte en start for oss, kommenterer Statoils Opedal.

Ikke godt nok

Prosjektdirektøren sier videre at det i dag kastes bort milliarder av kroner på dårlig kvalitet i pre-engineering-fasen.

– Vi ser altfor ofte at engineering-dokumentene vi får inn, som er selve grunnlaget for alt før vi begynner å bygge, ikke er av den kvaliteten vi trenger. På et spesifikt prosjekt måtte vi sende tilbake 70 prosent av disse dokumentene fordi de ikke var gode nok. Ganger man dette opp for alle prosjekter på sokkelen, ikke bare våre, er det tydelig at det kastes bort milliarder av kroner på dårlig kvalitet. Så her er det en stor forbedring å gjøre i industrien slik at vi får det rett første gang, sier han.

Les også:

I 1986 ble oljeprisen halvert etter «supplysjokk». Nå skjer det igjen

Statoil: Prestasjonsbaserte kontrakter skal gi mer effektive ingeniører

Så høy oljepris må Goliat nå ha for å gå i null  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.