OLJE OG GASS

Statoil sliter med oljesandmålene

Mål: 80 000 fat olje per dag i 2012. Status: 14 000 fat.

1. juni 2012 - 07:46
Vis mer

CANADA: I 2007 kjøpte Statoil North American Oil Sands Corp. for 2,2 milliarder dollar.

Selskapet hadde fire oljesandlisenser og offensive planer for å utvinne dem. Men reservoarene har vist seg å være mye dårligere enn forventet, og Statoil sliter med lønnsomheten i prosjektene.

Statoils Canada-sjef Lars Christian Bacher bekrefter at Statoil har et annenrangs reservoar.

– Det er riktig at vi ikke har et førsteklasses reservoar. Men det er langt fra det verste. Vi har 20 til 30 meter med oljesand av høy kvalitet, men det er noen såkalte tyvsoner, sier han til Teknisk Ukeblad.

Article2951_Image4890.jpg

Dårlig reservoar

Statoils problemer skyldes at det er vann både over og under reservoaret, og disse stjeler varme fra dampen som injiseres.

I tillegg er det store soner med leire som hindrer varmen fra dampen å spre seg skikkelig. Damp er nødvendig for å varme opp oljen slik at den blir flytende.

Ifølge den originale tidsplanen skulle Statoil i disse dager startet produksjonen på Corner-lisensen som ligger nord for demoprosjektet Leismer.

Dette ville gitt selskapet en produksjon på 80 000 fat olje per dag. Men på grunn av de store problemene med reservoaret er planene endret.

Utvidelsen på Leismer er utsatt på ubestemt tid, og Corner-prosjektet er utsatt til 2017.

– Vi har lagt opp til en stegvis utbygging av vårt område for å sikre at vi kan implementere læring fra tidligere prosjekter. Vi mener det er riktig å sette av nødvendig tid i planleggingsfasen, slik at vi er sikre på at vi velger en optimal utbyggingsløsning. Dette bidrar også til å redusere risikoen for kostnadsoverskridelser i utbyggingsfasen. Vi forventer å kunne sanksjonere Corner-prosjektet i løpet av 2013 og det vil kunne gjøre produksjonsstart i 2017 mulig, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil.

Les også: 

– Statoil bløffer om oljesand og klima

– Godt at sannheten kommer frem om oljesand 

Raskere utbygging

Han vil ikke si når Statoil vil vedta en eventuell utvidelse på Leismer.

– Vi arbeider nå både med utvidelsen av Leismer og med Corner-prosjektet. Vi har fått godkjennelse av regulatoriske myndigheter for å kunne bygge ut Leismer og Corner. Selve utbyggingen forventer vi å kunne gjøre raskere enn for nye prosjekter, men vi ønsker ikke å gi noen dato for når vi forventer å sanksjonere prosjektet eller når vi forventer produksjonsstart.

Article2951_Image4888.jpg

Endrer planer

Kilder Teknisk Ukeblad møter i Canada sier Statoil må ha store problemer på Leismer når selskapet bestemmer seg for å bygge et helt nytt anlegg på Corner-lisensen før man utnytter kapasiteten på Leismer.

Den kanadiske forfatteren og oljesandmotstanderen Andrew Nikiforuk sier det er velkjent at Statoil gjorde et dårlig kjøp.

– Det er liten tvil om at Statoil betalte overpris for et lusent reservoar. Og jeg tror ikke de vil tjene penger på prosjektet. De klarte å selge 40 prosent av lisensen til et thailandsk selskap. Dette er den eneste grunnen til at de unngår et stort tap.

Det var i 2010 Statoil solgte seg ned i Kai Kos Dehseh-lisensen til selskapet PTTEP for 2,3 milliarder dollar – omtrent det samme som Statoil betalte for hele prosjektet.

Nikiforuk tror Statoil var heldige. Han sier at det er stor usikkerhet i oljesandindustrien og at selskapene er desperate etter å produsere så fort som mulig.

– Blant annet har Nexen alvorlige problemer med å nå sine produksjonsmål på Long Lake-prosjektet sitt, uansett hvor mye damp de injiserer i lavkvalitets-reservoaret sitt, sier han.

Les også: 

Statoil vil få ned skyhøye oljesandutslipp

Statoil slapp billig i oljesand-saken i Canada 

Article2951_Image4889.jpg

Nye teknologier

Statoil har nylig søkt om å gjøre endringer i de godkjente planene for Leismer og Corner-lisensene.

På Corner har selskapet endret tidsplanen, plasseringen av produksjonsanlegget, design og plassering av borefasilitetene, avfallshåndtering og infrastruktur.

På Leismer har en avfallsbrønn skapt problemer i reservoaret, så nå ønsker Statoil å kjøre bort boreavfallet med lastebiler.

Og leire har ført til problemer med injisering av damp, og det medførte at brønnutstyret stod i fare for å bli ødelagt da selskapet økte injeksjonstrykket.

Ifølge Bacher jobber Statoil med flere ulike teknologier for å løse problemene med vann og leire, men han vil ikke si hva de går ut på.

Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til, ønsker Statoil å bruke en teknologi med induksjonsvarme nede i reservoaret.

Men det gjenstår mye testing før man vet om dette vil lykkes.

Les også: – Vi drikker opp verdens oljechampagne

Statoils skifergass-partner i store problemer

Statoil tildeler kontrakter for 30 milliarder

Statoil klar for boring i Newfoundland

Her er Statoils flytende testlab 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.