OLJE OG GASS

Statoil selger for ni milliarder

Statoil selger seg ned i åtte felt på norsk sokkel, deriblant Kvitebjørn.
Statoil selger seg ned i åtte felt på norsk sokkel, deriblant Kvitebjørn. Bilde: Statoil
Stein Jarle Olsen
21. nov. 2011 - 08:33

Statoil selger eierandeler i totalt åtte felt på norsk sokkel til britiske Centrica. Salgssummen er 1,625 milliarder dollar, eller drøye ni milliarder kroner.

– Transaksjonen styrker vår kapasitet til å fortsette satsingen på verdiskapende vekst på norsk sokkel, ett av verdens mest attraktive olje- og gassregioner. Skrugard-funnet i Barentshavet og gigantfunnet Aldous/Avaldsnes i Nordsjøen viser det betydelige organiske vekstpotensialet som finnes på norsk sokkel. , sier Øystein Michelsen, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil, i en pressemelding.

– Transaksjonen bekrefter også verdien av eierandelene på norsk sokkel og hvordan vi skaper verdi ved å konsentrere vår satsning på sokkelen.

Ut og ned

Statoil selger seg fullstendig ut av fem felt: Skrine-Byggve (10,00 %), Fulla (50,00 %), Frigg-Gamma-Delta (40,00 %), Vale (28,853 %) og Rind (37,87 %).

I tillegg reduserer selskapet sine andeler i Kvitebjørn, Heimdal og Valemon, men her beholder Statoil sin operatørstatus.

– Vale og Skime faller utenfor Statoils strategiske fokus. Tidlig fase av Fulla og Frigg-Gamma-Delta-funnene krever betydelig fokus og ressurser for at de skal bli fullstendig drivverdige, og dette kan best sikres gjennom en regionalt fokusert operatør, skriver Statoil i meldingen.

Ingen nedbemanning

Salget har "begrensede" konsekvenser for Statoil-personell, og skal ikke føre til nedbemanning.

Transaksjonen trer i kraft fra 1. januar 2012, forutsatt myndighetsgodkjennelser.

Ny avtale

Statoil og Centrica har også inngått en avtale om leveranser av fem milliarder kubikkmeter gass per år fra 2015 til 2025 til det britiske markedet. Den nye avtalen etterfølger dagens avtale mellom selskapene, som går ut i 2015.

– Avtalen viser at naturgass vil spille en viktig rolle i Storbritannias langsiktige energimiks. Naturgass har alle egenskapene som kreves for at Storbritannia skal kunne nå sine langsiktige energipolitiske mål om konkurransedyktig pris, forsyningssikkerhet og reduksjon av CO2-utslipp, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Stoler på Norge

Avtalen har en verdi på cirka 108 milliarder kroner. Fem milliarder kubikkmeter per år utgjør omkring fem prosent av Storbritannias samlede forbruk, og tilsvarer forbruket til rundt 3,5 millioner britiske hjem.

– Jeg ønsker denne kunngjøringen velkommen. Den understreker styrken, dybden og den gjensidige gleden av det gode partnerskapet mellom Storbritannia og Norge. Gass spiller en sentral rolle i vår økonomi, og det vil den fortsatt gjøre i flere tiår framover. Dagens avtale vil bidra til å sikre fortsatt sikker og konkurransedyktig forsyning av gass til Storbritannia, fra en nabo vi har tillit til og stoler på, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

Hans Henrik Ramm:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.