ARKIVNYHETER

Statoil ønsker mer forskning på aminer

IKKE SIKKERT: Statoil mener at CO2-fangstteknologiene ikke er modne for å bygges ut til et fullskala anlegg. Mer forskning og teknologikvalfisering må gjennomføres for å være sikker på at det endelige konseptvalget er riktig.
IKKE SIKKERT: Statoil mener at CO2-fangstteknologiene ikke er modne for å bygges ut til et fullskala anlegg. Mer forskning og teknologikvalfisering må gjennomføres for å være sikker på at det endelige konseptvalget er riktig. Bilde: Scanpix
Anders J. Steensen
1. mars 2011 - 13:49

Senere forskning rundt effekter ved utslipp fra aminbaserte fangstanlegg har gitt mer og nyansert kunnskap. Fremdeles er det usikkert om mulig helse- og miljørisikoer. Derfor anbefaler Statoil en justert prosjekttilnærming som skal sikre at CO 2-fangst blir realisert på en forsvarlig måte..

Flere teknologier vurderes

Det bør åpnes for flere teknologier, og at teknologin kvalifiseres før det tas endelig konseptvalg. Ved å gjennomføre en bred teknologikvalifisering skal det sikres at teknologiene, og de ulike usikkerhetsmomentene, håndteres på en ansvarlig måte. Teknologikvalifiseringen skal også sikre at trygg teknologi som fungerer er valgt i god tid før investeringsbeslutningen tas.

– Statoil står helt og fullt bak ambisjonen om å få på plass et fangstanlegg på Mongstad. Vi anser CO 2-fangst og -lagring som ett av de viktigste miljøtiltakene for framtiden, og arbeidet på Mongstad er unikt i så måte. Så snart beslutning er tatt vil vi umiddelbart starte arbeidet med å kvalifisere ulike teknologier for fullskala fangst på Mongstad, sier Kurt Georgsen, Statoils direktør for fullskalaanlegg på Mongstad i en pressemelding. Kvalifioseringen gjøres i tett dialog med aktuelle leverandører av fangstteknologi.

Fortsatt umodent

– Vi har erfart utfordringer knyttet til manglende kunnskap om mulige helseeffekter ved bruk av aminteknologi, samt at alternative fangstteknologier er mindre modne enn antatt. Arbeidet vi gjør på Mongstad er unikt i global sammenheng og vil ha stor betydning for den videre utviklingen av CO 2-fangstteknologi, sier Eli Aamot, Statoils direktør for forskning og utvikling innen ny energi.

Statoils anbefaler at det legges opp til en systematisk teknologikvalifisering for å redusere risiko ved anvendelse av ny teknologi. Herunder vil en videreføre det omfattende forskningsprogrammet som en er godt i gang med i forbindelse med avklaring av usikkerhet ved anvendelse av aminteknologi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.