KRAFT

Statoil og Statkraft bygger havvind til 400.000 britiske husstander

Samtidig velger Statoil å nær halvere eierskapet.

Statoil og Statkraft skal bygge Dudgeon havvindpark utenfor Storbritannia. Parken får en prislapp på rundt 15 milliarder kroner. (Illustrasjonsfoto)
Statoil og Statkraft skal bygge Dudgeon havvindpark utenfor Storbritannia. Parken får en prislapp på rundt 15 milliarder kroner. (Illustrasjonsfoto) Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
1. juli 2014 - 14:40

Statoil og Statkraft har bestemt seg for å bygge havvindparken Dudgeon (402 MW), som skal ligge 32 kilometer utenfor kysten av Norfolk i Storbritannia.

Havvindparken skal bestå av 67 vindmøller installert på 18-24 meters dyp, og en 1000 tonn tung offshore substasjon. Hver turbin får en kapasitet på 6 MW, slik TU.no skrev i februar.

Selger seg ned

Havvindparken kan få full produksjon mot slutten av 2017, og forsyne rundt 410.000 britiske husholdninger med strøm (britene bruker langt mindre elektrisitet enn norske husholdninger, journ. anm).

Havvindparken Dudgeon får en prislapp på rundt 15 milliarder norske kroner. Statkraft eier 30 prosent av havvindparken og vil stå for 4,5 milliarder kroner av totalsummen.

Men Statoil kommer ikke til å betale resten av investeringskostnaden. I stedet kommer nye investorer inn på eiersiden i havvindparken.

Les også: «Skitten strøm» stopper tysk havvindpark

Selger seg ned

I pressemeldingen skriver Statoil og Statkraft at de planlegger en "samarbeidsstruktur som gjenspeiler dette investeringsnivået".

Det betyr i klartekst at Statoil kommer til å redusere sin eierandel i prosjektet kraftig.

– Vi kommer til å redusere vår eierandel fra 70 prosent til 35 prosent slik at vår andel av investeringen blir omkring 5,5 milliarder kroner. Vi har en pågående prosess med en klar løsning, men på grunn av konfidensialitetsforpliktelser kan vi ikke gi ytterligere opplysninger akkurat nå, sier informasjonssjef Morten Eek i Statoil til Teknisk Ukeblad.

– Hvorfor reduserer dere eierandelen i Dudgeon?

– Vi benytter nå muligheten til å hente ut verdier i prosjektet. Det er skapt betydelige verdier som vi ønsker å ta ut og investere i andre prosjekter. Dette er et fornuftig tidspunkt å kapitalisere prosjektet, det er i tråd med vår strategi og det sikrer riktig investeringsnivå for selskapet, sier Eek til Teknisk Ukeblad.

– Er det norske eller utenlandske aktører som kommer inn på eiersiden?

– Jeg kan ikke si noe mer om partnerskapet nå, sier Eek.

Ifølge Eek vil den pågående prosessen bli ferdigstilt i løpet av høsten.

 

Les også: Gigantisk havvindpark skal fôre 820.000 britiske husstander med strøm

Dudgeon ligger utenfor kysten av Norfolk.
Dudgeon ligger utenfor kysten av Norfolk.

Lokale arbeidsplasser

Statkraft og Statoil eier fra før havvindparken Sheringham Shoal som ligger omtrent 20 kilometer unna stedet der den nye havvindparken skal bygges.

Byggearbeidene til havs skal etter planen starte i løpet av 2016. Dudgeon skal generere minst 70 lokale arbeidsplasser i driftsfasen. I tillegg kommer jobber i byggeperioden og indirekte i leverandørkjeden.

Pressemeldingen fra Statoil og Statkraft siterer Storbritannias energiminister Michael Fallon:

– Dagens beslutning understreker hvor vellykkede våre nye kontrakter er, og viser at de vil føre til en strøm av investeringer innen fornybar energi. Som det beste stedet i verden å investere i havvindprosjekter, tiltrekker Storbritannia seg millioner av pund i investeringer. Dette bringer hundrevis av grønne jobber og bidrar til å styrke energiforsyningen fra nasjonale kilder. Siden 2010 har vi tiltrukket oss investeringer innen fornybar energi for 34 milliarder pund. Dette er prosjekter som potensielt kan gi 37.000 jobber i Storbritannia, sier Fallon i pressemeldingen.

Statoil skal ha operatøransvaret for Dudgeon havvindpark.

–  Dudgeon-prosjektet er en lønnsom investering, vil levere betydelige mengder ren energi til det britiske markedet og er en ypperlig plattform for å utvikle Statkrafts havvindkompetanse videre, sier Olav Hetland, direktør for offshore vindkraft i Statkraft i meldingen.

 

Les også:

Tobladet kinesisk vindmølle skal testes i Norge

Statoil vurderer å bygge havvindpark i Danmark

Siemens neste havvindmølle er på 10 MW  

 

 Fra parken skal det gå en strømkabel til land. Statoil/Statkraft

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.