OLJE OG GASS

Statoil nekter å betale bot på 10 millioner kroner

Etter lekkasjer fra brønn.

Helge Lund og Statoil vil ikke godta boten.
Helge Lund og Statoil vil ikke godta boten. Bilde: Scanpix
20. des. 2013 - 13:31

Statoil vedtar ikke forelegget på 10 millioner kroner etter lekkasjer fra en brønn i Nordsjøen i perioden 2002 til 2009. Nå går saken trolig til retten.

– Etter en grundig vurdering velger vi å ikke vedta dette forelegget, fordi vi basert på dokumentene i saken ikke kan se at vi har opptrådt i strid med regelverket, sier Øystein Arvid Håland, områdedirektør for Drift Nordsjøen vest i Statoil.

Les også: Ny bot på 10 millioner til Statoil

Oppdaget under rutineinspeksjon

Statsadvokaten ga Statoil et forelegg på 10 millioner kroner i oktober, etter at Bellona anmeldte selskapet for lekkasjer på Veslefrikk-feltet. Lekkasjene ble oppdaget under en rutineinspeksjon på feltet i 2009.

Ifølge statsadvokaten har ikke Statoil overholdt plikten til å overvåke egen virksomhet gjennom fjernmåling for å oppdage forurensing.

– Saken vil normalt bli sendt til Stavanger tingrett for pådømmelse. Det er vanlig at man får en prosessøkonomisk gevinst ved å vedta et forelegg, så vi vil vurdere å legge ned påstand om en strengere straff, sier førstestatsadvokat Harald L. Grønlien.

– Lærer ikke av egne feil

Leder i Bellona, Frederic Hauge, ser fram til rettssaken.

– Det er rart at de vil bruke penger på en rettssak, som etter min mening er åpenbar. Det er ikke lov å forurense uten tillatelse. Men jeg ser fram til en rettssak, som forhåpentligvis vil avdekke enda mer av svineriet, sier Hauge.

I oktober vedtok Statoil en bot på 10 millioner kroner for kjemikalieutslipp ved Sture-terminalen. I mars fikk Statoil en bot på 30 millioner kroner etter en gasslekkasje på Gullfaks C.

– Statoil lærer ikke av sine feil. Det gjør handlingen enda mer alvorlig, mener Hauge.

Les også:

Statoil kan bli dømt for ytterligere to miljøkrimsaker

Alle kjemikaliene i injeksjonsbrønn lakk ut på havbunnen

1 x 9 meter stor forhøyning på havbunnen tyder på ny Statoil-lekkasje  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.