OLJE OG GASS

Statoil kjøper Brigham

VIKTIG KJØP: - USA har betydelige forekomster av ukonvensjonelle olje- og gassressurser, og disse utgjør en stadig viktigere del av landets fremtidige energiforsyning, sier Helge Lund.
VIKTIG KJØP: - USA har betydelige forekomster av ukonvensjonelle olje- og gassressurser, og disse utgjør en stadig viktigere del av landets fremtidige energiforsyning, sier Helge Lund. Bilde: Scanpix
17. okt. 2011 - 12:38
  • Oppdatert 16:07

Brigham Exploration Company, med hovedkontor i Austin Texas, har over 100 ansatte i Austin og Nord-Dakota og en sterk posisjon i de attraktive oljeforekomstene Bakken og Three Forks i Williston-området i Nord-Dakota og Montana.

Statoil har tidligere kjøpt seg opp innen skiferområder på land i USA for produksjon av tørr- og våtgass. Men det er ikke nødvendigvis slik at selskapet fremover vil fokusere mer på skiferolje, ifølge Lund.

– Vi har gjennom flere år jobbet mye med ukonvensjonelle ressurser i USA og vi mener dette blir en stadig viktigere del av energiforsyningen. Vi ønsker å ha en industriell posisjon innenfor dette segmentet og vi har gradvis bygd oss opp kompetanse og posisjoner, først i Marcellus i 2008 og Eagle Ford i 2010, sier Lund til TDN Finans.

Brigham-oppkjøpet: Vill vest i oljefrakt

– Utvikle kompetanse

Avtalen om at Statoil byr på samtlige aksjer i det amerikanske oljeselskapet Brigham Exploration, ble offentliggjort mandag.

Statoil byr 36,5 amerikanske dollar per aksje. Dermed blir avtalen verdt 4,4 milliarder dollar – eller 24,5 milliarder kroner.

– Det vi har gått etter er en gradvis og stegvis tilnærming for å bygge og utvikle kompetanse og gå på de områdene som har størst konkurransekraft og stadig ta større industrielt ansvar. Vi har også vært opptatt av å finne en balanse mellom tørrgass, væske og olje. De bygger på de samme prinsipper i forhold til utvikling, sier Statoil-sjefen.

Les også: Statoil inn i olje-bonanza

Akseptert salg

Ben M. Brigham, styreleder og administrerende direktør i Brigham, samt øvrige ledende ansatte i selskapet, har akseptert å selge sine aksjer. Dette representerer 2,5 prosent av det totale antallet aksjer i selskapet.

Transaksjonen sikrer Statoil et område på mer enn 1.500 kvadratkilometer (375.000 net acres) i Williston-området, med potensial for oljeproduksjon fra Bakken og Three Forks-formasjonene.

Brigham Exploration har også 160 kvadratkilometer (40.000 net acres) i andre områder.

– USA har betydelige forekomster av ukonvensjonelle olje- og gassressurser, og disse utgjør en stadig viktigere del av landets fremtidige energiforsyning, sier Lund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.