OLJE OG GASS

Statoil i Venezuela:
Vil bruke oljesandteknologi

Oljerikt: Det er enorme mengder tungolje rundt elvesystemet Orinoco i Venezuela.
Oljerikt: Det er enorme mengder tungolje rundt elvesystemet Orinoco i Venezuela.Bilde: Knud Helge Robberstad/Statoil
Ole K. Helgesen
15. jan. 2010 - 07:18

Dampinjeksjon

Steam Assisted Gravity Drainage (SAGD) er en teknologi for økt utvinning av tung råolje og bitumen. Dampen injiseres gjennom i en horisontal brønn for å varme opp oljen og redusere dens viskositet. Det forårsaker at den oppvarmede oljen renner ned i en annen brønnbane, hvor den pumpes ut. Metoden krever bruk av store mengder naturgass og vann for å produsere den nødvendige dampen. Derfor blir CO2-utslippene opp til seks ganger høyere enn oljeproduksjon på norsk sokkel.

Det finnes også andre teknologier for dampinjeksjon, men alle er energikrevende.





Oljesand og ekstra tung olje

Bitumen og ekstra tung olje er nært beslektede typer av olje. Forskjellen ligger i hvor stor grad den har blitt degradert av bakterier og erosjon. De venezuelanske forekomstene er mindre forringet enn de canadiske forekomstene, og har høyere temperatur med over 50 grader celsius mens den ligger på frysepunktet i det nordlige Canada. Dette gjør det mulig å utvinne noe av den uten å tilføre varme.

Ekstra tung olje fra Orinoco-regionen er svært tyktflytende (høy viskositet, ca 10.000 centipoise) og den er svært tung (ca. 10 API). Bitumen i Canada har enda noe høyere viskositet (fra 10.000 centipoise) og den er noe tyngre (under 10 API).

Carabobo-runden

Statoil er interessert i det massive Carabobo-prosjektet. Budrunden har blitt utsatt flere ganger. Den siste fristen er satt til 28. januar. Feltet inneholder 32 milliarder fat tungolje. Dette er mer enn de gjennværende oljeressursene i USA, ifølge BPs statistikk. Produksjonen ved Carabobo er forventet å komme på 400 000 fat per dag.

Statoil har allerede en eierandel på 9,67 prosent i prosjektet Petrocedeño (tidligere Sincor), som i dag er det største prosjektet for utvinning av ekstra tung råolje i Venezuela. Prosjektet opereres av Total. I 2011 vil det bli testet om dampinjeksjon kan øke produksjonen.

Prosjektets oppgraderingsanlegg ligger ved Jose-komplekset øst i Venezuela. Anlegget omdanner nærmere 200.000 fat av den tunge råoljen per dag til om lag 170.000 fat syntetisk råolje av høy kvalitet.

Statoil samarbeider med det portugisiske selskapet Galp for å få tilgang til det gigantiske Carabobo-prosjektet i Venezuela. Budrunden har blitt utsatt flere ganger, men ifølge venezuelanske myndigheter skal den nå gjennomføres 28. januar.

– Vi deltar i Carabobo-budrunden, men vi venter på at myndighetene i Venezuela skal avgjøre betingelsene, sier pressetalskvinne i Statoil, Mari Dotterud, til Teknisk Ukeblad. Hun forteller at Statoil ønsker å vokse videre i Venezuela.



Forhandler: Vi forhandler om å komme inn i Kasakhstan, sier talskvinne i StatoilHydro, Mari Dotterud.
Svært tung olje ØKT UTVINNING: Dampinjeksjon vil bli vurdert på flere felt i Venezuela, sier talskvinne for Statoil, Mari Dotterud. StatoilHydro

Svært tung olje

Ifølge internasjonale medier kjemper selskapene om rettighetene til 32 milliarder fat tungolje. Men oljen i feltet er så tung at det bare er mulig å utvinne en liten del av dette. I dag er utvinningsgraden helt nede på åtte til 12 prosent i denne typen tungoljeprosjekter i Venezuela.



Dette vil selskapene og myndighetene i Venezuela gjøre noe med. Ettersom såkalt ”extra heavy oil” er svært lik kanadisk oljesand, vil det bli tatt i bruk den samme utvinningsmetoden som brukes i landet lengre nord. Det er denne metoden som har ført til en storm rundt Statoils oljesand i Canada. Selskapet vil få store CO2-utslipp og et skyhøyt vannforbruk fordi det skal injisere damp i produksjonsbrønnene.



Tester i 2011

Allerede har Total og Statoil vedtatt å ta i bruk denne teknologien ved annet oljefelt i Venezuela. Ifølge Totals hjemmeside krever den lave utvinningsgraden på åtte prosent at det blir tatt i bruk dampinjeksjon på Petrocedeño-feltet. I 2011 skal tre slike teknologier testes ut for å kunne doble produksjonen.

Statoil bekrefter dette overfor Teknisk Ukeblad. Og Dotterud sier at bruk av damp sannsynligvis vil bli vurdert i flere felt i Venezuela på grunn av den lave utvinningsgraden. Men hun hevder det er for tidlig å si om denne teknologien også vil bli tatt i bruk i Carabobo-prosjektet.



–Tjæresandprosjekter

Lederen i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.
KRITISK: - Statoil er tunghørte, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen. Greenpeace
Greenpeace-leder Truls Gulowsen slakter Statoils planer om å bruke damp til å produsere tungolje i Venezuela.

– Dette bekrefter at Statoil ikke forstår at de må holde seg unna de mest klimaintensive formene for oljeproduksjon. Det er veldig overraskende at de er så tunghørte. Statoil kan kalle det hva de vil, men dette er klimafiendtlige tjæresandprosjekter.

Han mener selskapet trosser sine største eiere når selskapet satser mer på den mest forurensende oljeproduksjonen. – Statoil går inn i den mest grisete formen for oljeutvinning selv om selskapet har fått klare signaler om å bruke sin erfaring til å satse mer på klimavennlig energiproduksjon. Dette er svært kritikkverdig.

Les mer om: