Statoil samarbeider med det portugisiske selskapet Galp for å få tilgang til det gigantiske Carabobo-prosjektet i Venezuela. Budrunden har blitt utsatt flere ganger, men ifølge venezuelanske myndigheter skal den nå gjennomføres 28. januar.
– Vi deltar i Carabobo-budrunden, men vi venter på at myndighetene i Venezuela skal avgjøre betingelsene, sier pressetalskvinne i Statoil, Mari Dotterud, til Teknisk Ukeblad. Hun forteller at Statoil ønsker å vokse videre i Venezuela.
Svært tung olje
Ifølge internasjonale medier kjemper selskapene om rettighetene til 32 milliarder fat tungolje. Men oljen i feltet er så tung at det bare er mulig å utvinne en liten del av dette. I dag er utvinningsgraden helt nede på åtte til 12 prosent i denne typen tungoljeprosjekter i Venezuela.
Dette vil selskapene og myndighetene i Venezuela gjøre noe med. Ettersom såkalt ”extra heavy oil” er svært lik kanadisk oljesand, vil det bli tatt i bruk den samme utvinningsmetoden som brukes i landet lengre nord. Det er denne metoden som har ført til en storm rundt Statoils oljesand i Canada. Selskapet vil få store CO2-utslipp og et skyhøyt vannforbruk fordi det skal injisere damp i produksjonsbrønnene.
Tester i 2011
Allerede har Total og Statoil vedtatt å ta i bruk denne teknologien ved annet oljefelt i Venezuela. Ifølge Totals hjemmeside krever den lave utvinningsgraden på åtte prosent at det blir tatt i bruk dampinjeksjon på Petrocedeño-feltet. I 2011 skal tre slike teknologier testes ut for å kunne doble produksjonen.
Statoil bekrefter dette overfor Teknisk Ukeblad. Og Dotterud sier at bruk av damp sannsynligvis vil bli vurdert i flere felt i Venezuela på grunn av den lave utvinningsgraden. Men hun hevder det er for tidlig å si om denne teknologien også vil bli tatt i bruk i Carabobo-prosjektet.
–Tjæresandprosjekter
Greenpeace-leder Truls Gulowsen slakter Statoils planer om å bruke damp til å produsere tungolje i Venezuela.
– Dette bekrefter at Statoil ikke forstår at de må holde seg unna de mest klimaintensive formene for oljeproduksjon. Det er veldig overraskende at de er så tunghørte. Statoil kan kalle det hva de vil, men dette er klimafiendtlige tjæresandprosjekter.
Han mener selskapet trosser sine største eiere når selskapet satser mer på den mest forurensende oljeproduksjonen. – Statoil går inn i den mest grisete formen for oljeutvinning selv om selskapet har fått klare signaler om å bruke sin erfaring til å satse mer på klimavennlig energiproduksjon. Dette er svært kritikkverdig.