KARRIERE

– Statoil bruker færre konsulenter

Men verken Statoil eller Aker Solutions vil si noe om en grådighetskultur blant ingeniørene.

*** Local Caption *** Statoil, hovedkontor, Forus, Stavanger
*** Local Caption *** Statoil, hovedkontor, Forus, Stavanger Bilde: Erik Jørgensen

David Lysne i Weatherford mener ingeniører som leier seg ut til oljeselskapene vitner om en gryende  grådighetskultur blant norske ingeniører.

Selvgjort?

– Det er mange gode grunner til at enkelte ønsker å starte for seg selv, men det som stadig flere reagerer på er at dette fenomenet har fått et så stort omfang at det gir grobunn for en grådighetskultur som ikke bransjen på noen måte er tjent med, sier Lysne.

Han mener også at oljeseskapene til dels kan takke seg selv for at mange vil være selvstendig konsulent i stedet for fast ansatt, siden de har nedbemannet i stor stil de siste ti årene.

Statoil er blant selskapene som har brukt millioner på konsulenter etter nedbemanninger.

Ingeniørmangelen: – Vi får et A- og B-lag 

Går ned

Bård Glad Pedersen, pressetalsmann i Statoil, vil ikke kommentere om selskapet kan takke seg selv. Men han sier at Statoil har redusert konsulentbruken.

– Statoil bruker konsulenter når det er nødvendig, for eksempel i forbindelse med  permisjoner og prosjekter. Vi bestreber oss i størst mulig grad på å redusere andelen konsulenter. Dette viser også utviklingen over det siste året, sier han.

Trenden vil fortsette også i inneværende år, ifølge pressetalsmannen.

– Denne nedgangen er forventet å fortsette også i 2012, sier han. I Statoil peker de på at de er ett av selskapene som ikke har problemer med å få tak i dyktige folk.

– Vi er glade for at Statoil er blant landets mest attraktive arbeidsgivere og mener vi har lykkes godt med å få tilgang til dyktige kandidater til faste stillinger, sier Glad Pedersen.

1200003544.jpg

Ikke lønnsledende

Endre Johansen, kommunikasjonsdirektør i Aker Solutions, sier at de er avhengig av innleide konsulenter.

– Vi er avhengige av både fast ansatt ekspertise og innleide konsulenter, hvor sistnevnte bidrar med sin kompetanse en tidsavgrenset periode. Det handler hele tiden om å finne den riktige balansen, sier han.

Han sier at de ikke betaler konsulentene det hvite ut av øyet.

– I Aker Solutions er vi helt åpne på at vi ikke har som mål å være lønnsledende – verken for fast ansatte eller innleide. Det vi tilbyr er en arbeidsplass hvor man får mulighet til å jobbe med de mest krevende teknologiprosjektene. Så langt har det tiltrukket seg riktig type kompetanse, sier Johansen.

LES OGSÅ:

Raser mot oljekonsulentene

Statoil vil inn i Kasakhstan 

Statoil finner mest i verden

Her er Statoils nye superrigg 

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.