OLJE OG GASS

Statoil benekter forsinkelser og uenigheter i Sverdrup-lisensen

Gigant: Johan Sverdrup-konseptet. Illustrasjon: Statoil
Gigant: Johan Sverdrup-konseptet. Illustrasjon: Statoil Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. des. 2013 - 19:51

I dag tidlig meldte Statoil at partnerskapet i Johan Sverdrup-utbyggingen kommer med konseptvalg i 2014. Tidligere har de forespeilet at dette kommer innen utgangen av 2013.

Flere har påpekt at det er uenigheter og krangling innad i partnerskapet som gjør at konseptvalget må vente.

Dette avviser prosjektdirektør Øyvind Reinertsen i Statoil overfor Teknisk Ukeblad.

Les også: Statoil nekter å betale bot på 10 millioner kroner

Ikke krangling

– Det står mange steder at det er krangling. Dette er et felt som betyr mye for mange, og det er klart at det er mange diskusjoner. Diskusjonene som oppstår er med på å gi en bedre løsning. Slik det står nå, er det full enighet i partnerskapet, sier Reinertsen.

Han medgir at det ved flere punkter oppstår uenigheter, som man diskuterer seg frem til en løsning på.

– Ting kan ha startet opp som uenigheter, men ved hjelp av samhandling er vi også blitt samstemte, sier prosjektdirektøren til Teknisk Ukeblad.

Reinertsen vil faktisk si at det tvert imot er god stemning i partnerskapet.

– Vi hadde styremøte i går. Der vil jeg si at det var god stemning, sier han, og underbygger med at alle som er medeiere i Johan Sverdrup, er svært heldig.

– Alle sitter på et fantastisk felt. Det ligger på 100 meters vanndyp, vi har løsninger som alle står bak, det er kjent teknologi som skal brukes. Det som egentlig er komplisert, er størrelsen på feltet. Dette vil måtte bygges ut i faser, og samtidig skal det være optimal ressursutnyttelse, sier han.

Les også: Nanoteknologi kan gi milliarder i økte oljeinntekter

– Fantastisk felt

Kilder Teknisk Ukeblad har snakket med, har fortalt at en av årsakene til at konseptvalget på Johan Sverdrup blir utsatt, er at det foreløpig ikke ligger noen løsning klar i UHPH-prosjektet, som dreier seg om elektrifisering av hele Utsirahøyden. Reinertsen sier at det ikke medfører riktighet.

Statoil har tidligere kun sagt at det jobbes utelukkende med kraft fra land-løsninger til Johan Sverdrup-feltet. Nå sier Reinertsen at dette gjelder hele Utsirahøyden.

– Vi jobber kun med løsninger som gir kraft fra land til hele Utsirahøyden-området, sier han.

I meldingen Statoil sendte ut i dag, kommer det også frem at produksjonsstarten ikke starter før i slutten av 2019. Statoil har tidligere hatt en ambisjon om å starte produksjonen i 2018. Reinertsen vil dog ikke karakterisere det som en utsettelse.

– Vi har nå estimert oppstarten til slutten av 2019. Vi har hatt en ambisjon om 2018. Deretter har vi boret brønner, og studert undergrunnen. Jeg vil ikke si at dette er en utsettelse, men mer en presisering.

– Vi har nå estimert oppstarten til slutten av 2019. Vi har hatt en ambisjon om 2018. Deretter har vi boret brønner, og studert undergrunnen. Jeg vil ikke si at dette er en utsettelse, men mer en presisering.Samstemt: Øyvind Reinertsen sier til Teknisk Ukeblad at partnerskapet i Johan Sverdrup har hatt uenigheter. Men de skal være løst. Foto: Arkiv Arild Gilja

Les også:

Edvard Grieg-plattform ikke forberedt på elektrifisering tross krav fra myndighetene

Gina Krog har ventet i 40 år på teknologien

Her er verdens verste steder å drive oljevirksomhet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.