OLJE OG GASS

Statoil avviser kritikken

Statoil satser stort i USA.
Statoil satser stort i USA. Bilde: Statoil
Ole K. Helgesen
1. nov. 2011 - 12:10

Mange norske medier slår i dag opp at Statoil er medlem i American Petroleum Institute (API) som bruker mye penger på lobbyvirksomhet.

Men faktisk er stort sett alle aktører innen olje- og gassvirksomhet i USA medlem i den eneste amerikanske bransjeorganisasjonen innen olje og gass. Det Norske Veritas er også API-medlem.

Over 400 selskaper, fra de største oljeselskapene til små underleverandører, fra alle ulike segmenter av industrien er medlemmer, ifølge APIs hjemmesider.

Satser stort i USA

Statoil satser hundrevis av milliarder kroner i USA, både på prosjekter i dypvannsområder i Mexicogolfen og innen skiferolje og skifergass.

– Vi er en voksende aktør i Nord-Amerika, og da ser vi det som naturlig å bli med i en bransjeorganisasjon som alle andre aktører i bransjen er medlem av. Dette gir oss kunnskap, kontakter og en arena til å ta opp saker som vi er opptatt av, sier pressetalsmann i Statoil, Bård Glad Pedersen.

Lobbyvirksomhet og forskning

APIs rolle er å frembringe næringens argumenter til politikere, mydigheter og media. Ikke speiselt ulikt andre bransjeorganisasjoner.

I tillegg driver API med forskning og statistikk som blant annet kan være nyttig i forbindelse med strategiske beslutninger.

Organsiasjonen har utviklet standarder i 75 år, og den har mer enn 500 standarder og anbefalte praksiser. Utover dette driver API med sertifisering og kompetanseutvikling.

Jobber for næringen

Statoil er med i bransjeorganisasjoner flere andre steder enn USA, blant annet i UK Oil & Gas og norske OLF. Alle disse jobber for å sikre oljenæringen best mulig vilkår.

OLF binder sammen 48 olje-/gasselskaper og 49 leverandørbedrifter på norsk sokkel.

API får kritikk for å kjempe mot innføring av kvotehandel med CO2. Her hjemme kjemper OLF imot en økning av CO2-avgiften på norsk sokkel.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.