KRAFT

Statnett vant over Riksantikvaren

SKJEMMENDE: Selv om Miljøverdepartementet er enig i Riksantikvaren om at den planlagte  kraftlinjen over Dyraneseidet i Kvam kommune vil være skjemmende, får Statnett bygge linjen.
SKJEMMENDE: Selv om Miljøverdepartementet er enig i Riksantikvaren om at den planlagte kraftlinjen over Dyraneseidet i Kvam kommune vil være skjemmende, får Statnett bygge linjen. Bilde: Scanpix
2. mars 2012 - 11:20

Miljøverndepartementet gir dermed Statnett dispensasjon fra kulturminneloven til å bygge traseen de opprinnelig hadde fått konsesjon for over Dyraneseidet på Sima-Samnanger-linjen.

Riksantikvaren sier nei til mastetrasé i Hardanger kulturminnene på Dyraneseidet hadde høy nasjonal verdi, og ville at Statnett skulle bygge linjen litt lenger sør.

“Kulturminner som middelaldertufter er, i denne regionen, sjeldne og unike”, skrev Riksantikvaren, og mente mastene ville være svært dominerende og synlige, og fremstå som et “tak” rett over kulturminnene.

Les også: Statnett får ikke kamuflere luftspenn

Hardt klima

Statnett advarte imidlertid om at området er det mest klimautsatte på hele strekningen mellom Sima og Samnanger.

“Ledningen vil bli utsatt for store mekaniske påkjenninger, og må dimensjoneres kraftigere enn noen annen ledning i sentralnettet”, skrev Statnett.

Store snømengder i fjellsidene ville gi store driftsmessige utfordringer, både ved fundamentering av mastene og ved feilretting på linjen, påpekte Statnett.

Det går ikke veier inn til området, og ved feilretting vil man være avhengig av helikopter. Skredfare kan utgjøre en risiko for mannskapene som skal rette opp feilene, advarte Statnett.

Les også: Ulovlig overtid på Statnett-prosjekter

Skjemmende

Departementet skriver i sin avgjørelse at de er enig i Riksantikvarens vurdering av at tiltaket er “utilbørlig skjemmende”. Likevel må det gjennomføres.

“I avveiingen mellom nasjonale kulturinteresser på den ene siden og samfunnsmessige hensyn om en sikker og stabil strømforsyning på den annen, har departementet etter en samlet vurdering av saken kommet til at de nasjonale kulturminneverdiene som blir berørt av tiltaket, må vike”, skriver Miljøverndepartementet i sin avgjørelse.

- Vi er glade for å ha fått denne endelige avklaringen i saken, slik at vi vet hvor mastene skal plasseres også i dette området, sier prosjektleder Steinar Bygdås i Statnett i en pressemelding.

Les også: OED overkjører NVEs Lyse-vedtak

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.