OLJE OG GASS

– Statnett må styre elektrifiseringen

Øyvind Lie, Øyvind Lie, Øyvind Lie
9. mars 2012 - 08:35

– Satsingen på elektrifisering nå er altfor puslete, det er et eneste lappeteppe, sier energirådgiver Håvard Lundberg i miljøstiftelsen Bellona til Teknisk Ukeblad.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, er det ikke avklart hvem som skal koordinere utbyggingen av kraftnettet på sokkelen. Olje- og energidepartementet (OED) har sagt at Statnett må ha en rolle, men ikke hvilken.

– Statnett har ingen helhetlig tilnærming til elektrifisering som klimatiltak. Problemet er at Statnett ikke ser på det som et oppdrag å legge til rette for elektrifisering, sier Lundberg.

Les også: Statnett forstår ikke Bellona-kritikk

– Må utnevne Statnett

Han viser til at utbyggingen av havnettet vil få store konsekvenser for nettet på land.

– Vi ønsker derfor at OED utnevner Statnett som ansvarlig for nettet på norsk sokkel, sier Lundberg.

Han mener Statnett bør få legge ut for utbyggingen av den nødvendige infrastrukturen, og at petroleumsindustrien så skal betale alt tilbake til Statnett.

Det kan de gjøre via en energiavgift som betales gjennom et spleiselag fordelt på alle plattformer på sokkelen.

Les også: Elektrifisering mulig fra 2016

Tilkoblingsplikt

Bellona ønsker å gi plattformene tilkoblingsplikt til den nye infrastrukturen.

– Mange aktører har plattformer som allerede er i drift som kan elektrifiseres. Da må man ha en samkjøring, sier Lundberg.

Ved elektrifisering i dag betaler næringen hele kostnaden fra tilknytningspunktet på land og ut til plattformen. Men den samlede regningen har så langt vært beskjeden sammenlignet med hva den ville blitt hvis Bellona får gjennomslag for sitt syn om tilkoblingsplikt.

Les også: Ingen koordinering av elektrifisering

OLF

Dyrt

Informasjonssjef Tom Gederø i Oljeindustriens Landsforening (OLF) er kritisk til Bellonas forslag.

– Elektrifisering er i utgangspunktet et svært kostbart klimatiltak, og det er fellesskapet som ender opp med regningen i og med at nesten ni av ti oljekroner går til staten gjennom skatteregimet og statlig eierskap, sier han.

Årsaken er at petroleumsindustrien kan skrive av 78 prosent av sine utgifter på skatten, og at staten eier Petoro og mye av Statoil, som ville fått reduserte inntekter.

Les også: – Olje og gass må finansiere klimafond

Nye utbygginger

Gederø er heller ikke enig i at mange aktører har plattformer i drift som kan elektrifiseres.

– Elektrifisering av eksisterende plattformer som klimatiltak er svært dyrt. I tillegg vil det i praksis ikke være mulig på en del innretninger. Elektrifisering er først og fremst aktuelt ved nye utbygginger og ved større ombygginger og oppgraderingsprosjekter på plattformene, sier Gederø.

Han viser til at alle operatørselskapene er pålagt å vurdere elektrifisering på alle nye utbygginger.

Les også: Verdens lengste kabel mangler strøm

Avviser ikke Statnett

Gederø er kritisk til en tilkoblingsplikt.

– Elektrifisering må vurderes fra felt til felt, siden det er et svært kostbart klimatiltak. Det er opp til myndighetene å stille krav til om felter skal ses i sammenheng, sier Gederø.

En overordnet koordinering er en oppgave for OED, som kan stille krav i forbindelse med PUD, mener Gederø. Men han avviser ikke Statnett bør få stå for den praktiske koordineringen av elektrifiseringen.

– Det er godt mulig at Statnett bør få rollen som koordinator, men det blir opp til myndighetene å peke ut hvem som skal ha hvilke roller, sier Gederø.

Les også:

Vil ikke utsette Luno-planene

Langt skritt for landstrøm

– Planlegger gassturbiner til gigantfunnet

Vil gjøre Hild til B-kunde

Utenlandskabler gir ikke elektrifisering

Vil ikke pålegge elektrifisering

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.