KRAFT

Statnett må punge ut

DAGBØTER: 100 000 kroner for dagen vil det koste hvis Statnett ikke får Oslofjordforbindelsen i orden innen 16. oktober, som lovet. Her gjør Statnett og Nexans seg klar til å gå inn i skjøtekammeret etter en eksplosjonen ved en av Oslofjordkablene 25. mai 2009.
DAGBØTER: 100 000 kroner for dagen vil det koste hvis Statnett ikke får Oslofjordforbindelsen i orden innen 16. oktober, som lovet. Her gjør Statnett og Nexans seg klar til å gå inn i skjøtekammeret etter en eksplosjonen ved en av Oslofjordkablene 25. mai 2009. Bilde: Statnett
Kjetil Malkenes Hovland
1. sep. 2009 - 12:42

Etter flere forsinkelser trues Statnett med dagbøter hvis strømforbindelsen mellom Norge og Sverige ikke fikses innen 16. oktober.

Norges vassdrags- og energidirektorat mener feilen i kabelen, som oppstod våren 2008, påfører samfunnet store tap, og pålegger Statnett å fikse den.

– Dette er en veldig viktig forbindelse. Det er usedvanlig viktig at Statnett gjør alt de kan for å få den ferdig innen 16. oktober. De har selv meldt til markedet denne datoen, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas til Teknisk Ukeblad.

Viktig for forsyningssikkerheten KRITISK: – Dette er usedvanlig viktig forbindelse, både for eksporten og for forsyningssikkerheten, sier Aas. Han vurderer foretaksbot til Statnett, og vil gi dagbøter på 100 000 kroner ved ytterligere forsinkelse før Oslofjordforbindelsen er i full drift.
Viktig for forsyningssikkerheten KRITISK: – Dette er usedvanlig viktig forbindelse, både for eksporten og for forsyningssikkerheten, sier Aas. Han vurderer foretaksbot til Statnett, og vil gi dagbøter på 100 000 kroner ved ytterligere forsinkelse før Oslofjordforbindelsen er i full drift.

Viktig for forsyningssikkerheten

Aas vet ikke hvor mye feilen på kabelen har kostet samfunnet, men tidligere feil på kabelen kostet 1,5 milliarder kroner: Les saken her

– Dette er usedvanlig viktig forbindelse, både for eksporten og for forsyningssikkerheten, sier Aas.

Statnett har tidligere meldt at hele forbindelsen skal være full drift igjen 16. oktober: Les saken her

– Har tatt lang tid

Det har gått ett og et halvt år siden feilen oppstod i kablene i sentralnettet som krysser Oslofjorden. Statnett lovet at den siste reparasjonen skulle være ferdig innen 1. juni, men under testing eksploderte kabelen, noe som krevde flere reparasjoner.

– Vi skal ha en gjennomgang av denne saken når kablene er ferdige. Da vil vi se på hvor lang tid dette har tatt. Vi syns det har tatt lang tid, og vil vurdere om det har vært godt nok. Det er aktuelt med en foretaksbot, sier Agnar Aas.

Det var her deler av Oslofjordforbindelsen ble satt ut av spill etter en eksplosjon 25. mai 2009. Oslofjordforbindelsen Moss - Horten.
– Vi skal ha en gjennomgang av denne saken når kablene er ferdige. Da vil vi se på hvor lang tid dette har tatt. Vi syns det har tatt lang tid, og vil vurdere om det har vært godt nok. Det er aktuelt med en foretaksbot, sier Agnar Aas. EKSPLOSJON: Slik så det ut på eksplosjonsstedet da deler av Oslofjordforbindelsen eksploderte under testing i sommer. Statnett

Har varslet gebyr

NVE har tidligere varslet at Statnett vil få et overtredelsesgebyr på grunn av flere regelverksbrudd. Vedtaket vil først komme når kablene er utbedret.

– Men er det Statnett sin feil at kabelen eksploderte under testing?

– Jeg har ikke oversikt over årsakene til disse feilene. Disse tingene må vi også komme tilbake til. Nå er det viktig for oss at feilene blir utbedret og kabelen kommer i drift igjen, sier Aas.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.