KRAFT

– Statnett har ikke hovedansvaret i Hardanger

RYDDER OPP: Statnett presser nå det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod til å betale arbeiderne på Sima-Samnanger-linjen også når arbeidet innstilles på grunn av dårlig vær.
RYDDER OPP: Statnett presser nå det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod til å betale arbeiderne på Sima-Samnanger-linjen også når arbeidet innstilles på grunn av dårlig vær. Bilde: Øivind Raknes
Øyvind LieØyvind Lie
30. aug. 2011 - 13:35

Som Teknisk Ukeblad tidligere har avslørt, – Statnett bryter lønnsforskriften på Sima-Samnanger-linjen lønn når arbeidet innstilles på grunn av tåke og dårlig vær, såkalt værskoft.

EL & IT Forbundet har kalt det sosial dumping, mens Arbeidsmandsforubndet mener forskriften for offentlige anskaffelser er brutt.

Les også: – Norske entreprenører skal få oppdrag

Blindspor

Men energiministeren advarer mot å legge hovedansvaret på Statnett.

– Det vil være å vri på hele ansvarsforholdet innenfor norsk arbeidsliv bort på et blindspor hvis det ikke lenger er selskapet hvor folk faktisk er ansatt som har ansvaret for å sørge for at arbeidsmiljølovens bestemmelser holdes, sier Moe til Teknisk Ukeblad.

Les også: Entreprenører advarer Statnett

Ola Borten Moe, olje- og energiminister
FORSVARER STATNETT: Det er selskapet hvor arbeiderne er ansatt, Dalekovod, som har ansvaret for at arbeidsmiljølovens bestemmelser følges, sier energiminister Ola Borten Moe (Sp). FOTO: Øyvind Lie Øyvind Lie

Advokatstøtte

Grette-advokatene Marius Svendsvoll Langnes og Thorkil H. Aschehoug gir støtte til energiministerens syn. De viser til at den såkalte allmenngjøringsloven har en bestemmelse som gjør at oppdragsgivere kan holdes ansvarlig for kontraktmotparters lønnsforpliktelser dersom disse misligholdes.

Men dette ansvaret gjelder kun mellom entreprenørleddene, ikke mellom byggherrer og entreprenører. Derfor eksisterer ingen lønnsforpliktelser for Statnett overfor Dalekovods arbeidere.

Men forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter slår fast at Statnett i sin kontrakt med Dalekovod skal ha stilt krav om at ansatte hos Dalekovod har lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av den landsomfattende tariffavtalen.

Dermed kan det i prinsippet foreligge et kontraktsbrudd, slik at Statnett gjennom å utøve press, – for eksempel i form av tilbakehold av betaling, eller i ytterste konsekvens varsel om heving – kan bidra til at arbeiderne får den lønnen de har krav på, opplyser advokatene til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Statnett bryter lønnsforskriften

Presser Dalekovod

Statnett mener de ikke har brutt forskriften, og Presser Dalekovod til å gi arbeiderne lønn til å endre praksis og gi arbeiderne lønn ved værskoft.

Selskapet har bedt advokatfirmaet Haavind om en vurdering.

Håkon Borgen, Statnett
Selskapet har bedt advokatfirmaet Haavind om en vurdering. PRESSER DALEKOVOD: Konserndirektør Håkon Borgen i Statnett sier han er glad for for avsløringen av at Dalekovod ikke har betalt arbeiderne sine ved værskoft, slik at Statnett kan rydde opp. Statnett

«Det er tydelig at jussen ikke er helt rett frem og åpenbar her, men har rom for tolkninger. Vurderingene så langt er at Statnett juridisk sett ikke har en direkte lønnsforpliktelse overfor Dalekovods arbeidere, en vurdering som samsvarer med Grettes», opplyser Statnett.

Statnett følger opp lønns- og arbeidsvilkår gjennom å stille krav i forespørsler, krav som blir en del av kontraktsforpliktelsene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

«Statnett har rutinemessige kontroller med at entreprenøren oppfyller kravene i kontrakten. Slike revisjoner omhandler også lønns- og arbeidsvilkår. Dersom det avdekkes kontraktsbrudd, vil disse bli fult opp på hensiktsmessig måte slik at entreprenøren bringer eventuelle misligheter i orden», opplyser selskapet.

Les også:

– Sosial dumping kan endre kabelvurderingene

TU mener: Tåkeprat fra Statnett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.