KRAFT

Statnett avvikler bistandsprosjekter i Afrika

Ikke forsvarlig å fortsette, ifølge Statnett.

Etter en totalvurdering av sine ressurser mener Statnett det ikke er forsvarlig å fortsette med sine prosjekter i Tanzania, Uganda og Mosambik.
Etter en totalvurdering av sine ressurser mener Statnett det ikke er forsvarlig å fortsette med sine prosjekter i Tanzania, Uganda og Mosambik. Bilde: Statnett
15. sep. 2014 - 09:15

Som Teknisk Ukeblad skrev i juli, fikk Statnett hard kritikk av Riksrevisjonen for dårlige resultater. I samme rapport slår Riksrevisjonen fast at Norges bistand til ren energi kun i liten grad bidrar til å hjelpe de fattige.

I dag skriver Dagens Næringsliv at Statnett allerede før jul skal avvikle sine prosjekter i Tanzania, Uganda og Mosambik.

Les også: Milliardkontrakt til ABB

– Totalvurdering

Ifølge avisen insisterer selskapet på at beslutningen er tatt helt uavhengig av Riksrevisjonens krasse kritikk av ressursbruken og resultatene.

– Vi er inne i en fase hvor vi skal gire opp investeringene og innsatsen i prosjektene, samtidig som vi har økende arbeidsbyrde og press på ressursene internt. I tillegg vil det bli mer reising til land med medium og høy risiko, noe som vil kreve økt sikkerhetsapparat og omfattende opplæring. Etter en totalvurdering av Statnetts ressurser mener vi at det ikke er forsvarlig å fortsette, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Statnett til avisen.

Les også: Norge ønsker ikke energisamarbeid i EU

Mye penger

Fra 2000 til 2013 ble det bevilget 12,3 milliarder kroner over bistandsbudsjettet til utvikling av ren energi. Under en tredel av pengene har gått til prosjekter i de sju samarbeidslandene for ren energi, som Stortinget har vedtatt å prioritere: Etiopia, Liberia, Mosambik, Nepal, Tanzania, Uganda og Øst-Timor.

Ifølge Riksrevisjonen har mye av pengene gått til analyser og utvikling av nasjonalt regelverk, istedenfor til utbygging av vannkraft, vindparker og solparker, som Stortinget forutsatte.

Les også:

KrF og Venstre vil sikre norsk vindkraftutbygging

Elbilutspill skaper harnisk i miljøbevegelsen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.