KARRIERE

Statlige selskaper på lønnstoppen

Næringsminister Trond Giske håper å bremse noe av lønnsutviklingen for statseide selskaper. Her fra årsoppsummeringen for Nærings- og handelsdepartementet 27. juni.
Næringsminister Trond Giske håper å bremse noe av lønnsutviklingen for statseide selskaper. Her fra årsoppsummeringen for Nærings- og handelsdepartementet 27. juni. Bilde: Scanpix
12. juli 2011 - 08:12

VG har kartlagt hva de største selskapene på børsen betalte sine toppledere i lønn og frynsegoder fra 2007 til 2010. Så godt som alle lederne har sikret seg en langt bedre lønnsutvikling enn vanlige lønnsmottakere.

Voldsom vekst

Statoil-sjef Helge Lund økte sin samlede inntekt fra 8 millioner til 11 millioner kroner, en økning på 38 prosent. Telenor økte Jon Fredrik Baksaas' inntjening med 149 prosent til 18,4 millioner kroner i fireårsperioden.

Svein Richard Brandtzæg i Hydro tjener noe mindre enn sin forgjenger Eivind Reiten, da sistnevnte tjente godt på et avsluttet aksjeprogram under sammenslåingen med Statoil i 2007.

Men selskapet ligger på topp blant de største børsselskapene – totalt mottok Brantzæg og Reiten 49,7 millioner kroner fra 2007 til 2010.

13 prosent på gulvet

En vanlig industriarbeider hadde en lønnsutvikling på 13 prosent i perioden. Bare hos Norsk Hydro og privatkontrollerte Subsea 7 har toppsjefen hatt svakere lønnsutvikling enn dette.

Næringsminister Trond Giske sier til VG at han er trygg på at tendensen skal snus i selskapene staten eier over halvparten av, men sier han ikke har noen garanti for det der hvor staten har mindre andeler.

– Det er gjort noen veldig gode fremskritt, blant annet at opsjonsordningen nå er borte. Vår beskjed er tydelig, at de statseide selskapene ikke skal være lønnsledende, sier han.

Les også: Her tjener direktørene best

Stoler ikke på hjemmejobbere

Menns lønn synker med kvinnelige sjefer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.