INDUSTRI

Statlig fond berget Think

UTVIKLES I NORGE: Rundt 100 Think-ansatte skal fortsatt jobbe med utvikling i Norge. Dette er mye takket være det statlige fondet Investinor, som gikk inn med opptil 30 millioner kroner i Think.
UTVIKLES I NORGE: Rundt 100 Think-ansatte skal fortsatt jobbe med utvikling i Norge. Dette er mye takket være det statlige fondet Investinor, som gikk inn med opptil 30 millioner kroner i Think. Bilde: Think
Kjetil Malkenes Hovland
29. aug. 2009 - 11:13

Think vil fortsatt ha rundt 100 ansatte i Norge etter at produksjonen flyttes til Finland.

Etter det TU.no forstår ville Think trolig ha gått konkurs uten det statlige investeringsselskapet Investinor, som går inn som investor sammen med amerikanske Ener1 og finske Valmet.

Måtte ligge i Norge

Investinor gikk inn i Think med 12 millioner kroner, et beløp som kan økes til 30 millioner.

Men Investinor kan kun investere i norske selskaper, og Think måtte derfor beholde mye av virksomheten her i landet.

– For at vi skal investere må det være et norsk selskap. Det må være hovedkontor og vesentlig produksjon i Norge. Vi har lagt til grunn at det blir igjen om lag 100 arbeidsplasser innen teknologiutvikling og administrasjon i Norge, sier Rune Sævik, kommunikasjonsansvarlig i Investinor, til Teknisk Ukeblad.

REC-gründer og Tesla-entusiast Reidar  Langmo må vente enda lenger før han kan føle Tesla-racerbilens fart rive i hårtustene.
– For at vi skal investere må det være et norsk selskap. Det må være hovedkontor og vesentlig produksjon i Norge. Vi har lagt til grunn at det blir igjen om lag 100 arbeidsplasser innen teknologiutvikling og administrasjon i Norge, sier Rune Sævik, kommunikasjonsansvarlig i Investinor, til Teknisk Ukeblad. STYREMEDLEM: Det statlige fondet Investinor var viktig for å sikre Think videre drift, mener Reidar Langmo. Han bekrefter at Think kommer til å ha rundt 100 ansatte i Norge. Finn Halvorsen

Skryter av Investinor

Regjeringen understreker at det er investeringsselskapet Investinors penger som gjør at man beholder Thinks hovedkontor, industriutvikling og høykompetente ansatte i Norge.

– Denne og andre investeringer Investinor har gjort, viser at regjeringen Stoltenberg har fått etablert et nytt og viktig virkemiddel i næringspolitikken, sa statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet i en pressemelding torsdag.

Ville hatt enda mer

Også styremedlem Reidar Langmo i Think bekrefter at Investinors innsats var viktig for å kunne fortsette å drive Think.

– Hva som ellers ville ha skjedd blir bare spekulasjoner, men jeg er redd alternativet hadde vært mye verre. Tungen på vektskålen her var Investinor, sier Langmo til Teknisk Ukeblad.

– Så Investinor har fungert, slik regjeringen hevder?

– Det virket jo i denne situasjonen. På den andre sida ser du jo på støtteordningene i USA og andre bilproduserende land. Det er ikke lett å drive bilproduksjon i Norge når støtteordningene i andre land er vesentlig mer lukrative, sier Langmo.

– Ikke politisk press

Investinor sier at de overhodet ikke er utsatt for politisk press for å investere i Think, og understreker at de har stått helt fritt til å vurdere om dette er riktig for dem.

– Vi har ikke vært utsatt for politisk press når det gjelder Think. Nærings- og handelsdepartementet er alltid svært ryddige overfor oss, også i denne saken. Vi styrer etter det mandatet vi har fått fra Stortinget, og har først og fremst lagt forretningsmessige kriterier til grunn for investeringen, sier Rune Sævik.

Viktig kompetanse i Norge

Reidar Langmo i Think-styret bekrefter at det kommer til å være rundt 100 Think-ansatte i Norge heretter.

Det betyr at viktig kompetanse blir i Norge, mener han.

– Det som er relatert til videreutvikling blir i Norge. Spør du meg er det der kjernekompetansen ligger, sier Langmo.

– Valmet svært viktig partner

Investinor mener at det er penger å tjene på Think framover, særlig etter at selskapet la om strategien.

Det var sentralt at finske Valmet kom med som langsiktig industriell partner.

– Think har en ny strategi, det er viktig. I tillegg til å selge egen bil skal de blant annet også selge teknologi til andre produsenter. Det industrielle partnerskapet med Valmet er viktig fordi de produserer flere typer biler, er gode på logistikk og innkjøp og lettere kan skalere opp produksjonen. Vi mener også at det globale markedet for miljøvennlige biler framover er meget lovende, sier Sævik.

– Er god business

Investinor skal bidra til å styrke norsk næringsvirksomhet, og vurderte det slik at det enten ble null arbeidsplasser i Norge eller 100 arbeidsplasser i Norge. Da var det siste å foretrekke. Men det måtte også være penger i å gå inn i Think.

– Vi vurderer dette med økonom- og ingeniørbriller, og spør oss om dette er god business eller ikke. Konklusjonen var at det er det. Noen vil sikkert kritisere oss og si at vi har vært med å flytte arbeidsplasser ut av Norge. Det er vi ikke enig i, sier Sævik.

– Har dere derimot reddet arbeidsplasser?

– Det er ikke en del av vårt mandat å redde arbeidsplasser, men å skape flere nye. I dette tilfellet gjorde vi en ren forretningsmessig vurdering, men noen vil kanskje hevde at det bidro til å beholde Thinks teknologimiljø i Norge, ja, sier Sævik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.