KRAFT

Statkraft vurderer Frankrike

TRENGER PENGER: Konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft har store planer for selskapet, men er avhengig av å ha regjeringen med på laget.
TRENGER PENGER: Konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft har store planer for selskapet, men er avhengig av å ha regjeringen med på laget. Bilde: CAMILLA AADLAND

Statkraft er innstilt på å søke vannkraftkonsesjoner i Frankrike, og ser på muligheter for utbygging i Tyrkia og Montenegro. Kraftprodusenten bygger vindkraftanlegg i Wales, har søkt om seks vindkraftkonsesjoner i Sverige.

Dessuten ble det i dag kjent at Statkraft sammen med blant annet StatoilHydro vil bygge ut offshore vindkraft i Storbritannia.

Les mer: Storskala havvindkraft

– Men for å få dette til er vi avhengig av en finansiell plattform. Vi jobber i nær og god kontakt med vår eier, som er næringsdepartementet, sa konsernsjef Bård Mikkelsen da han i dag la frem Statkrafts årsresultat.

Les mer:– En forutsetning

Statkraft har søkt regjeringen om å få beholde en større del av utbyttet, i tillegg til åtte milliarder i tilførsel fra staten, slik at de har midler til å investere i nye prosjekter. Håpet er å få en avklaring i løpet av våren.

– Styret har presentert en kapitalsøknad til eier, der de ber om et moderert utbyttenivå til opp til 75 prosent. Det er en forutsetning for å kunne realisere dette amisjonsnivået, som vi føler er i tråd med klimamålet, sier Mikkelsen.Må droppe prosjekter

De siste årene har staten tatt 98 prosent av Statkrafts overskudd i utbytte.

– Hva gjør dere hvis denne investeringsplanen ikke går gjennom?

– Vi tror at det vi gjør og den porteføljen vi har er i tråd med det eier forventer og ønsker av oss. Men hvis det ligger i kortene at det ikke er slik likevel, må vi justere ambisjonsnivået og eventuelt droppe prosjekter, sier Mikkelsen til TU.no.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.