KRAFT

Statkraft satser på svensk vind

SATSER PÅ SVENSK VIND: Statkraft og svenske SCA har pekt ut syv aktuelle områder for nye vindparker i Sverige.
SATSER PÅ SVENSK VIND: Statkraft og svenske SCA har pekt ut syv aktuelle områder for nye vindparker i Sverige. Bilde: Hydro
Jannicke Nilsen
14. sep. 2007 - 12:02

Statkraft og det svenske hygiene- og papirselskapet SCA vil investere 14 milliarder kroner for å bygge ut sju vindparker i Västernorrland og Jämtland i Sverige.

I tillegg har de inngått en 10-årig industrikraftavtale, som sikrer SCA 500 GWh kraft til sin skogvirksomhet.

Skogeiendom

Dersom de sju planlagte anleggene bygges, vil de produsere rundt 2,8 TWh i året. Planene inkluderer også vannkraftprosjekter i Sverige.

De sju områdene som er pekt ut, ligger i SCA Forrest Products' 2,5 millioner hektar store skogeiendom i Nord-Sverige. Prosjektene blir i neste omgang prosjektert og utredet med spesielt hensyn til miljøet, ifølge selskapene.

Områdene skal være lite konfliktfylte i forhold til miljøinteresser og andre utbyggingsforhold. Vindforholdene skal være gode, i tillegg er avstanden til sentralnettet kort. Det betyr at overføringstapet blir begrenset.

Vannkraft

SCA og Statkraft skal også utrede utbygging av vannkraft i fire vassdrag hvor SCA har fallrettigheter. De fire vassdragene er:

  • Ammerån i Jämtland
  • Röån, en sideelv til Ångermanälven
  • Edsoxforsen i Hårkan
  • Byske älv

– Statkrafts mål er å øke produksjonen av fornybar energi. Avtalen med SCA er derfor et stort skritt i riktig retning, og helt i tråd med vår strategi, sier konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft i en pressemelding.

Mulig å balansere

SCA viser til at det i praksis har vært stans i all vannkraftutbygging de siste 25 årene.

– Vi har respekt for de store miljøverdiene i urørte vassdrag, men vi mener at man bør kunne utrede mulighetene for mer miljøvennlig utbygging. Med moderne teknologi og kompetanse bør det være mulig å balansere miljøverdier og økonomi, sier Kenneth Eriksson i SCA Forrest Products i pressemeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.