KRAFT

Statkraft satser på gass

FÅR NY NABO: Gasskraftverket Knapsack på 800 MW utenfor Køln får en ny nabo. Statkraft planlegger nemlig Knapsack II på 430 MW, som Siemens skal bygge for dem.
FÅR NY NABO: Gasskraftverket Knapsack på 800 MW utenfor Køln får en ny nabo. Statkraft planlegger nemlig Knapsack II på 430 MW, som Siemens skal bygge for dem. Bilde: Statkraft
Kjetil Malkenes Hovland
13. sep. 2010 - 16:00

Statkraft skal bygge et av verdens mest moderne gasskraftverk i industriparken Knapsack utenfor Køln.

Kraftverket blir på 430 megawatt (MW), og tilsvarer dermed effekten i hele den norske vindkraftparken og litt til.

Siemens skal tegne og bygge kraftverket når de endelige tillatelsene er klare.

Kan bygge i 2011

Fra før driver Statkraft gasskraftverket Knapsack på 800 MW, som ble åpnet av kong Harald og produserer rundt 6 terawattimer strøm i året: Les saken her

Det nye gasskraftverket får navnet Knapsack II.

– Avtalen med Siemens er et viktig skritt på veien mot byggestart, sier konserndirektør for markedsoperasjoner og IT i Statkraft, Asbjørn Grundt, ifølge en pressemelding.

– Strategisk gasskraft

Byggingen starter til neste sommer hvis tillatelsene blir gitt. Det skal også legges et 13 kilometer langt gassrør som kobler anlegget til det tyske gassnettet.

– Utvidelse av gasskraftkapasiteten er et viktig strategisk mål for Statkraft, sier Asbjørn Grundt.

I sin pressemelding understreker Statkraft at gasskraften er en viktig brobygger i overgangen fra fossil til fornybar energi. Bakgrunnen er at den gir forsyningssikkerhet i perioder når det er lite vind og den tyske vindkraften ikke leverer strøm.

59 prosent energieffektivt

Strømmen blir koblet inn på Amprions høyspentnett. Amprion er et av Europas største nettselskaper. De opererer 11.000 kilometer med høyspentnett og leverer strøm til 27 millioner mennesker.

Siemens skal bygge et kombikraftverk med F-klasse gassturbiner. Energieffektiviteten skal være på nær 60 prosent.

– Vi er glade for å bidra med vår nyeste teknologi til Statkrafts vekst innen miljøvennlig kraftproduksjon, sier Lothar Balling, direktør i Siemens Energy.

Det har tidligere vært snakk om å teste CO2-renseteknologi fra Siemens på Statkrafts gasskraftverk: Les saken her

Les mer om: