I neste uke får mange ansatte i Stakrafts sentralstab vite om de får beholde jobben de har i dag.
Kommunikasjonsavdelingen i energiselskapet skal halveres og det skal kuttes i avdelingene IT- , HR- og miljø. Dette har skapt uro internt i selskapet:
– Prosessen er nå inne i en avsluttende fase. Det er derfor vanskelig å uttale seg, for vi vet ennå ikke det endelige resultatet, sier pressetalsmann i Statkraft, Knut Fjerdingstad til Teknisk Ukeblad.
– Riktigere dimensjon
Han forteller at Statkraft har vært gjennom en omfattende prosess hvor man blant annet har sett på alle stabene og deres funksjoner.
– Statkraft fikk en revidert og spisset strategi for konsernet før sommeren, og som en del av den nye organisasjonen er også stabs- og støttefunksjoner gjennomgått. Samlet er det identifisert en overkapasitet på noen titalls årsverk, hvorav de fleste er innenfor stab og støtte. Formålet er å lage en riktigere dimensjon på stabene i forhold til etterspørselen fra foretningsenhetene i Statkraft. Det har vært en grundig kartlegging av all kompetanse og arbeidsoppgaver, forsikrer pressetalsmannen.
Slutter
Statkraft har lagt om sin strategi etter at Christian Rynning-Tønnesen overtok som konsernsjef etter Bård Mikkelsen. Energiselskapet selger sin virksomhet innen solkraft og reduserer sine investeringsplaner for vindkraft.
– Det er riktig og viktig å tilpasse organisasjonen etter strategien. Statkraft har hatt en ambisiøs strategi på vekst, som har vært i overkant ambisiøs for våre eiere. Det er helt naturlig at det nå skjer en tilpassing, sier Sverre Gotaas, innovasjonsdirektør Statkraft, som selv forlater selskapet nå til fordel for konsernledelsen i Kongsberg Gruppen.
Han avviser at den endrede strategien er årsaken til at han få forlater Statkraft.
– Det dukket opp andre muligheter og jeg fant ut at det var et greit tidspunkt å finne noe annet å gjøre, sier Gotaas.
Dialog med eier
Fortsatt har ikke Statkraft fått svar på sin forespørsel om økt egenkapital, men etter det Teknisk Ukeblad erfarer kan det svaret komme fra Nærings- og handelsdepartementet i månedsskiftet november – desember.
Les mer:
Samtidig som kraftselskapet sier opp ansatte:
– Ja, det er typisk. Men kan selvsagt spørre hva som kom først: Høna eller egget? Christian Rynning- Tønnesen har tilpasset sin strategi til det han mener at han har å rutte med av penger. Jeg går ut fra at det er en dialog mellom Christian, styret og eier, sier Gotaas.
Interne stilling
Den siste tiden har93 stillinger blitt lyst ut internt i Statkraft. Det forteller pressetalsmann Knut Fjerdingstad:
– Statkraft søker å løse overkapasiteten ved hjelp av frivillige ordninger, og samarbeider tett med tillitsvalgte i denne prosessen. Målet har vært å søke å finne andre arbeidsoppgaver i konsernet til de som blir overtallige et sted. Det har vært mange utlysninger.
– Kommunikasjonsavdelingen skal halveres. Skal Statkraft bli mindre synlig i media?
– Nei, men vi skal gjøre ting på en litt annen måte.
– Hvor mye vil Statkraft spare på disse endringene?
– Det er ikke først og fremst viktig å spare penger, men å få en mer effektiv, robust og fleksibel organisasjon tilpasset til oppgavene.
– Har staben vokst seg for stor?
– Da er det et spørsmål om hva man mener er for stort eller ikke. Når Statkraft endrer ambisjonene er det naturlig å se på organisasjonen. Målet er å få en riktig tilpasset og mer effektiv organisasjon, sier Fjerdingstad, som ser ut til å beholde jobben som pressetalsmann for selskapet.