KRAFT

– Statkraft får ikke selge seg ut

IKKE SALG: Konserntillitsvalgt Svein Davidsen (til v.) i BKK gikk sammen med tillitsvalgt Morten Bildøy hardt ut mot Statkraft for halvannet år siden. Nå håper han Statkraft fortsetter som eier, men med nye styrerepresentanter i BKK.
IKKE SALG: Konserntillitsvalgt Svein Davidsen (til v.) i BKK gikk sammen med tillitsvalgt Morten Bildøy hardt ut mot Statkraft for halvannet år siden. Nå håper han Statkraft fortsetter som eier, men med nye styrerepresentanter i BKK. Bilde: CAMILLA AADLAND

Statkraft eier 49,9 prosent av BKK, mens 17 kommuner eier resten. Nå er Statkrafts eierandel satt i spill.

– Det har vært en diskusjon rundt Statkrafts satsning. Underveis har det tilflytt oss rykter fra meglermiljøet i Oslo om at Statkraft har endret sin eierstrategi. Vi ønsket det klarlagt og da var det naturlig å spørre Statkraft i stedet for å lytte til rykter, sier finansbyråd Harald V. Hove (H) i Bergen kommune.

Vil ikke stå i veien

Ifølge Hove bekreftet Statkraft at de ønsket å selge seg ut av BKK. Han leder eierutvalget som eierkommunene har nedsatt etter at det ble kjent at Statkraft ønsker å selge seg ut.

Statkrafts pressetalsmann Knut Fjerdingstad har en litt annen versjon.

AVSLUTTENDE FASE: - Det er derfor vanskelig å uttale seg, for vi vet ennå ikke resultatet, sier pressetalsmann i Statkraft, Knut Fjerdingstad.
Statkrafts pressetalsmann Knut Fjerdingstad har en litt annen versjon. ÅPEN FOR SALG: Pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft sier selskapet ikke stiller seg i veien for initiativet som er kommet fra eierkommunene. Mona Sprenger

– Vi har fått en forespørsel om vi vil ha noe i mot at eierkommunene vurderer andre modeller enn den som er i dag, hvor Statkraft ikke lenger er i eierkretsen. Vi vil ikke stå i veien for det, sier Fjerdingstad til Teknisk Ukeblad.

Det har tidligere vært misnøye med Statkrafts satsning på BKK. De konserntillitsvalgte har sagt at Statkraft bremser regional utvikling. Uenigheten går blant annet på bredbåndsatsningen.– Får ikke lov

Konserntillitsvalgt Svein Davidsen i BKK tror uansett ikke at Statkraft får lov av sin eier, som er Nærings- og handelsdepartementet, til å selge seg ut.

– Rent politisk kommer de ikke til å få lov. Statkraft har feilet i BKK. Departementet ønsker at Statkraft skal være aktive eiere og være med på nyskaping i distriktene. Jeg håper departementet gir den tilbakemeldingen til Statkraft, sier Davidsen.

Han håper det ender med at Statkrafts styrerepresentanter i BKK blir byttet ut.

– Jeg tror det vil bli en endring med ny direktør i selskapet, sier Davidsen.

Christian Rynning-Tønnesen overtar som konsernsjef i Statkraft 1. juni.

Hvem som kan være i posisjon til å kjøpe Statkrats eierandel i BKK er et åpent spørsmål. Nye hjemfallsregler blokkerer for privat eierskap utover en tredjedel i norske kraftselskaper.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.