Statens vegvesen klarer ikke å kutte i konsulentbruken

Med konsulentutgifter på over 3,5 milliarder kroner, er Statens vegvesen helt i toppen i statlig bruk av konsulenter. Men nå lover vegdirektøren at konsulenter skal erstattes med egne ansatte.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
3. mai 2023 - 09:41

Ifølge statsregnskapet (statsregnskapet.dfo) brukte Statens vegvesen 3 573 millioner kroner på konsulenter i 2022. Det er mer enn på mange år, og til tross for at all statlig virksomhet er pålagt å redusere konsulentbruken.

– Hva er forklaringen på dette, vegdirektør Ingrid Dahl Hovland?

– Justert for prisstigning er nivået for kjøp av ulike konsulenttjenester i 2022 på samme nivå som i fjor. Vi er fortsatt avhengig av å bruke rådgivere og konsulenter til å få gjennomført utbyggingsprosjekter og oppgaver i den forbindelse. Over 40 prosent av vår bruk av konsulent- og rådgivningstjenester er knyttet til veiformål - alt fra planlegging, prosjektering og oppfølging.

– En annen stor del er innenfor IKT, som er nødvendig for å utvikle og yte effektive IKT-tjenester for Vegvesenet og samferdselssektoren.

– Er ledelsen i Statens vegvesen tilfreds med nivået på kjøp av konsulenter i etaten?

– Det er et mål om å redusere konsulentbruken. Blant annet vil konsulenter fremover bli erstattet med egne ansatte. Vi har i 2022 merket godt virkningene etter den store forvaltningsreformen med sin oppgaveoverføring til fylkene og egen omorganisering til divisjoner. Vi arbeider med flere prosjekter for å skape en god balanse mellom kapasitet, kompetanse og behov.

Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland forteller til Veier 24 at over 40 prosent av konsulent- og rådgivningsbruk er knyttet til veiformål - alt fra planlegging, prosjektering og oppfølging. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland forteller til Veier 24 at over 40 prosent av konsulent- og rådgivningsbruk er knyttet til veiformål - alt fra planlegging, prosjektering og oppfølging. Foto:  Statens vegvesen

– Vegvesenet står fortsatt i en krevende omstilling fra regioner til landsdekkende funksjonsorienterte divisjoner og i en prosess med effektivisering og digitalisering for å øke leveransene på samfunnsoppdraget.  

– I denne omstillingen vil vi i en endringsfase ha behov for konsulent tjenester, både av geografiske hensyn og oppbygging av kjernekompetanse.

– Brutt ned på kontogrupper er det kjøp og drift at IKT som har hatt særlig stor vekst i Statens vegvesen de siste årene. Hva skyldes dette?

– Effektiv bruk av ny teknologi innen de fleste felt som Statens vegvesen opererer i krever gode og solide IKT-systemer. Det har vært et sentralt innsatsområder i flere år. Her er det spesielt fem prioriterte «datafyrtårn» som har vært viktige for oss – Veidatahuset for å dele vår innsikt og kunnskap, produktanalyse/fremkommelighetstjenester, datadrevet veivedlikehold, innsiktsdrevet utekontroll og bedre modeller og data for transportanalyse.

– I tillegg har vi hatt ekstern bistand som bidrag til å videreutvikle og drifte Nasjonal vegdatabank og etablere digitale nyttetjeneste og selvbetjeningstjenester for våre brukere, forklarer vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.  

Den nye veien vil redusere kjøretiden mellom Sortland og Harstad med 40 minutter.
Les også

Søksmål i veiprosjekt avvist av Høyesterett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.