INDUSTRI

Staten inn i Aker Kværner

Tore Stensvold, Dag Yngve Dahle
22. juni 2007 - 09:10


Hovedaksjonær i det store industriselskapet Aker Kværner, Kjell Inge Røkkes Aker ASA, har lenge varslet at han vil selge seg ned.

Nå gjør han det, og får Staten og svenske industriledere med.

Avtalen sørger også for et langsiktig eierskap. Partene forplikter seg til å holde posisjonene i 10 år.

Kjell Inge Røkke og Aker ASA sitter igjen med en pen gevinst og klare forpliktelser.

Røkke-post

I det nyetablerte selskaper Aker Holding vil staten eie 30 prosent, mens Kjell Inge Røkkes Aker vil sitte på den største eierandelen med 60 prosent.

Svenske Saab vil eie 7,5 prosent, mens det svenske investeringsselskapet Investor, som drives av den svenske Wallenberg-familien, eier 2,5 prosent. SAAB betaler 1,2 milliarder kroner, mens Investor må ut med 400 millioner kroner.

Avtalene innebærer at Aker frigjør om lag 6,4 milliarder kroner. Transaksjonene vil gi morselskapet Aker ASA en regnskapsmessig gevinst på 5,3 milliarder kroner.

Skattekroner

Den norske stat betaler 4,8 milliarder kroner for sin andel i det nye selskapet.

– Fra statens del er det viktig å bidra til et langsiktig eierskap, men samtidig synes jeg det er spesielt interessant at vi legger kimen til felles industriell utvikling, sa næringsminister Dag Terje Andersen på pressekonferansen.

Langsiktig

Aker ASA har overført selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet, Aker Holding AS.

Aker vil være største eier med 60 prosent, staten vil eie 30 prosent av det nye selskapet, og SAAB og Investor vil til sammen eie 10 prosent.

Det foreligger en avtale der eierne av Aker Holding har gjensidig forpliktet seg til å holde eierskapet i Aker Kværner samlet for en periode på minimum ti år. Dette vil gi et stabilt og langsiktig eierskap for et viktig norsk selskap.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Aker Kværner forblir under norsk kontroll og beholder sitt hovedkontor i Norge minst ti år framover, bedyrer næringsministeren i en pressemelding.

Fornøyd

Aker Kværners styreformann og konsernsjef i Aker, Leif-Arne Langøy, synes avtalen er god for alle parter.

– Avtalene er historiske. De gir Aker Kværner langsiktighet på eiersiden og de er en anerkjennelse av selskapets ansatte, teknologier, kompetanse og skaperkraft. Samspillet mellom Aker-selskaper fortsetter. I tillegg blir eierselskapet Aker Holding en møteplass for å utvikle nye forretningsmuligheter, sier Leif-Arne Langøy.

Konsernsjef i Aker Kværner, martinus Brandal, mener eierskiftet er svært positivt.

- For alle ansatte og for alle interessenter rundt selskapet er det bra å få en slik langsiktighet om eiersituasjonen som vi nå får, sier Brandal i en pressemelding.

Fortsatt Aker-samarbeid

Han legger vekt på at selskapet fortsatt har en klar forbindelse til Aker og de mulighetene det gir for industrielt samarbeid med de øvrige Aker-selskapene. Den norske forankringen tor også Brandal er positiv.

- Denne løsningen gir langsiktighet og stabilitet, og er et godt fundament for å videreføre lønnsom vekst”, sier Aker Kværners konsernsjef Martinus Brandal.

Kontroll

Selskapene og staten vil gjennom Aker Holding ha negativ kontroll og i praksis kontrollere den videre utviklingen av Aker Kværner.

Partene har avtalefestet at Aker Kværner skal videreutvikles som en internasjonalt konkurransedyktig og betydelig leverandør av teknologi, produkter, systemer og tjenester med hovedvekt på sektorene energi, olje og gass.

Eierne av Aker Holding vil videreføre det etablerte, nære samarbeidet mellom Aker Kværner og andre Aker-selskaper. Eierne av Aker Holding vil også aktivt søke og støtte utviklingen av nye forretningsmuligheter mellom eiere i Aker Holding, såfremt slike eventuelle muligheter ikke er i konflikt med andre aksjonærers interesser.

Det er satt som forbehold at Stortinget godkjenner Statens aksjekjøp i Aker Holding innen utgangen av 2007. Det vil bli fremmet en proposisjon med forslag om dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.