Staten brukte mindre oljepenger enn ventet i fjor

Oljepengebruken gikk ned i fjor. Nå er statsregnskapet gjort opp, og det ble 27 milliarder kroner til overs.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har vært opptatt av at dagens regjering ikke kan bruke like mye oljepenger som tidligere. Nå viser fjorårets regnskap at det ble brukt mindre enn planlagt.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har vært opptatt av at dagens regjering ikke kan bruke like mye oljepenger som tidligere. Nå viser fjorårets regnskap at det ble brukt mindre enn planlagt. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
28. apr. 2023 - 10:46

Til sammen ble det spyttet inn 309,9 milliarder friske oljekroner i fjorårets statsbudsjett for å få det til å gå i pluss. Men regnskapet viser at staten bare brukte 282,7 av disse.

Dermed ble det 27 milliarder kroner til overs.

Totalt endte staten opp med å bruke 86,2 milliarder mindre oljekroner i fjor enn i 2021.

Regnskapet viser at oljefondet hadde et overskudd på 1254,7 milliarder kroner i 2022, og dette er altså etter fratrekk av pengene som ble brukt i statsbudsjettet.

– Samlet ble overskuddet i statsbudsjettet og Statens pensjonsfond 1 281,8 milliarder kroner, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

Statens pensjonsfond utland er det offisielle navnet på oljefondet.

– Oljefondet må rett og slett skjerpe seg hvis de skal levere på sitt eget mål om å være ledende på klima, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.
Les også

Framtiden i våre hender: – Oljefondet må rett og slett skjerpe seg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.