INDUSTRI

– Staten bør betale CO2-rensing

URENSET GASSKRAFT: Dette er Kårstø, et gasskraftverk uten CO2-rensing. Zero mener staten må betale for CO2-rensing dersom det skal bygges et nytt gasskraftverk i Møre og Romsdal. Men aller helst vil de bygge ut store mengder fornybar energi i stedet.
URENSET GASSKRAFT: Dette er Kårstø, et gasskraftverk uten CO2-rensing. Zero mener staten må betale for CO2-rensing dersom det skal bygges et nytt gasskraftverk i Møre og Romsdal. Men aller helst vil de bygge ut store mengder fornybar energi i stedet. Bilde: Hansen, Alf Ove
Kjetil Malkenes Hovland
2. nov. 2010 - 15:46

Miljøstiftelsen Zero reagerer på rapporten fra Industri Energi som sier at et gasskraftverk i Møre og Romsdal kutter de globale CO2-utslippene: Les saken her

– Vi mener det er feil å ha som forutsetning å sammenligne gasskraft med import av europeisk strøm. Gasskraft bør sammenlignes med økt utbygging av fornybar energi, sier fagmedarbeider Kari Elisabeth Kaski i Zero til Teknisk Ukeblad.

Miljøbevegelsen har i årevis pekt på behovet for å bygge ut fornybar energi i underskuddsområdet Midt-Norge, påpeker hun. Mange vindkraftprosjekter ligger også på vent.

Fornybar energi tar tidNY GASSKRAFT: Slik ser Industrikraft Møre for seg et gasskraftverk i Elnesvågen. Det er bedre enn import av strøm fra Europa, konkluderer en rapport laget for Industri Energi.
Fornybar energi tar tidNY GASSKRAFT: Slik ser Industrikraft Møre for seg et gasskraftverk i Elnesvågen. Det er bedre enn import av strøm fra Europa, konkluderer en rapport laget for Industri Energi.

Fornybar energi tar tid

– Men det tar lenger tid å bygge ut vindkraft enn gasskraft, siden det blir ikke gitt noe støtte til vindkraft før de grønne sertifikatene kommer i 2012?

– Man har helt klart utfordringer med å få realisert fornybar energi som ligger klar. Her trenger man løsninger, sier Kaski.

– Ja, for nå lønner det seg jo ikke å bygge ut fornybar energi?

– Det er problemet per i dag, sier Kaski. – Derfor må det bevilges mer penger til Enova. Samtidig vil dette bli løst når regjeringen innfører ordningen med grønne sertifikater slik de har lovet.

Les også: Industrien presser på for gasskraftverk

Krever CO2-rensing

I likhet med regjeringen krever Zero at et eventuelt gasskraftverk må ha CO2-rensing. Dette ligger også inne i NVEs konsesjon til gasskraftverket i Elnesvågen. Det har kommet krav om at dette må endres, men regjeringen har ikke gitt noe signal om å gi opp rensekravet.

Kari Elisabeth Kaski - Zero
I likhet med regjeringen krever Zero at et eventuelt gasskraftverk må ha CO2-rensing. Dette ligger også inne i NVEs konsesjon til gasskraftverket i Elnesvågen. Det har kommet krav om at dette må endres, men regjeringen har ikke gitt noe signal om å gi opp rensekravet.ØNSKER FORNYBART: – Regjeringen tillater ikke gasskraftverk uten CO2-rensing, og vi forutsetter at det står ved lag. Samtidig står flere vindkraftprosjekter klare til å bygges ut i Midt-Norge like raskt som et gasskraftverk. Det er litt optimistisk å bygge ut et kraftverk innen 2013, sier Kari Elisabeth Kaski i Zero. Natur og Ungdom

– Et gasskraftverk uten CO2-rensing vil gi store utslipp på lang sikt i en tid hvor man ikke kan tillate det. Regjeringen tillater ikke kraftverk uten CO2-rensing, og vi forutsetter at det står ved lag. Samtidig står flere vindkraftprosjekter klare til å bygges ut i Midt-Norge like raskt som et gasskraftverk. Det er litt optimistisk å bygge ut et kraftverk innen 2013, sier Kaski.

– Men det å bygge gasskraft er raskere enn fornybar energi?

– Det bør man ikke gjøre. Man bør i så fall få på plass andre virkemidler slik at man får insentiv til å bygge gasskraftverk med CO2-rensing.

– Sargas sier ifølge Industri Energis rapport at de kan levere renset gasskraft for 35-40 øre per kilowattime ved dette kraftverket?

– Zero mener man kan øke CO2-avgiften på sokkelen og finansiere denne typen klimatiltak gjennom et fond. Ved nye gasskraftverk må man stille krav om rensing fra dag én, slik at man ikke gjør samme feil som på Mongstad.

Les også: Midtnorsk gasskrav til regjeringen

Ønsker statsstøttet rensing

– Så staten bør finansiere rensing i Elnesvågen?

– Ja, men da bør man ikke inngå en dårlig avtale som man gjorde på Mongstad med Statoil. Staten må forberede seg på å støtte CO2-håndtering, for eksempel gjennom et slikt CO2-fond. Så må man se om det må komme penger i tillegg som statlig støtte.

– Men dette blir dyrt, og Norge skal jo kutte i budsjettene framover?

– Ja, men man bør ikke kutte i klimatiltak.

– Man kan eventuelt bygge et kraftverk som er klart for CO2-rensing?

– Det har vi dårlig erfaring med. Man bør stå på kravet om CO2-rensing fra dag én, så man slipper store utslipp over tid, sier Kaski.

Les også: Høyre vil ha gasskraftverk uten rensing

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.