OLJE OG GASS

Startvansker og vedlikehold rammer StatoilHydro

Leif Hamnes
7. des. 2007 - 14:49

Dagens børsmelding tegner et dystert bilde av produksjonen neste år:

LNG-produksjonen på Snøhvit-anlegget i Hammerfest er som kjent foreløpig stanset. StatoilHydro er etter skjema også på Ormen Lange, der produksjonen er under opptrapping. Forsinkelser i boreframdriften vil påvirke produksjonen neste år. I tillegg vil utbedringer av den skadde rørledningen fra Kvitebjørn til Kollsnes gi et produksjonsfall på 30.000 fat oljeekvivalenter daglig.

Analytiker-bom

Børsmeldingen fra selskapet legger ikke skjul på at prognosene for Snøhvit og Ormen Lange er preget av usikkerhet. Mer forutsigbart er det at planlagte revisjons- og vedlikeholdsstanser på norsk sokkel vil trekke produksjonen ned med 15.000-20.000 fat oljeekvivalenter per dag sammenlignet med i år.

Problemene bidrar til at produksjonen på det nærmeste vil stagnere neste år. I sum resulterte det i selskapets største verdifall på over seks år. Det hjalp ikke at analytikere tidligere har antydet en økning på mellom 5 og 10 prosent.

- Vi har registrert at enkelte analytikere har operert med en høyere vekst i sine beregninger. Men vi har lagt fram de beste anslagene om forventet produksjon vi er i stand til på det nåværende tidspunkt, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til TU.no.

Han vil av prinsipp ikke uttale seg om verken forhåndsanalysene eller kursutviklingen.

Økte investeringer

I prognosen anslår selskapet at forventet bokført produksjon i 2008 vil bli 1,75 millioner fat oljeekvivalenter per dag, basert på en oljepris på 75 dollar fatet. Gjennomsnittlig egenproduksjonen i 2008 anslås til 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Forskjellen på bokført- og egenproduksjon skyldes effekter fra produksjonsdelingsavtaler.

Letekostnadene i 2008 anslås til om lag 18 milliarder kroner, mot 15-16 milliarder i år, et resultat av et omfattende leteprogram med ferdigstillelse av om lag 70 letebrønner.

2008-investeringene anslås å øke med 10 milliarder fra årets nivå, til om lag 75 milliarder kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.