Starthjelp til gruvesky

Fjellhall. Verkssjef Steinar Kvalheim hos North Cape Minerals viser fornyingsminister Heidi Grande Røys rundt i Lefdal gruve, som kan bli gigantisk datasenter. (Bilde: Hildegunn Løken Holtan)
Nok plass: Lefdal gruve har arealer tilsvarende 80 fotballbaner som kan brukes til datalagring og servere. Hver av de blå boksene er 15 meter bredde, 18 meter høye og opp til 400 meter lange. (Bilde: NCM)
  • IT

Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) lovet starthjelp på en halv million kroner til et stort datasenter da hun besøkte Lefdal gruve i Eid i Sogn og Fjordane tirsdag.

Nettskyen

Bakgrunnen er IKT Norge-rapporten om grønne datasentra i fjellhaller og store tomme industrilokaler, basert på kort vei til miljøvennlig energi.

Les mer her: Norge skal bli datasupermakt

Ideen er å lokke til seg de store internasjonale IT-selskapene i takt med økt bruk av nettsky-løsninger, eller cloud computing. Det innebærer at servere og programløsinger flyttes ut av bedriftene og over i store datasentre, der tjenesten leveres over linje. Utfordringen er stort behov for energi til drift og kjøling.

Forprosjekt

Måløy-selskapet Local Host i nabokommunen skal i gang med et forprosjekt for å finne ut om det er mulig å drive et stort datasenter for lagring og servere i de delene av Lefdal gruve som ikke lenger er i virksomhet.

Eksperter

Bergverksekspertise fra NTNU og IT-ekspertise fra analyseselskapet IDC kan bli trukket inn i arbeidet. LocalHost ønsker også å samarbeide med store potensielle kunder, som Microsoft, Google, HP og IBM.

– Vi trenger fem millioner kroner til dette arbeidet, og bidrar med 15 prosent selv, sier daglig leder Sindre Kvalheim i LocalHost. Måløy-selskapet har utviklet teknologien som er grunnlaget for FADs rapport: Naturlig kjøling av datasentre ved hjelp av sjøvann og luft. Selskapet har klart å få ned energiforbuket med 60 prosent, og det et er løsinger som de store aktørene har behov for.

Dimensjoner

Det er enorme dimensjoner over Lefdal gruve, som er i ordinær drift i regi av North Cape Minerals. 75 haller er sprengt ut over sju nivåer - hver av dem med en takhøyde på 18 meter, bredde på 15 meter og lengder på mellom 100 og 400 meter.

– Vi snakker om arealer på størrelse med 80 fotballbaner. Tanken er å drive lagring og servervirksomhet på ett nivå, mens det er gruvedrift på et annet, sier Kvalheim.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå