IT

Starthjelp til gruvesky

Espen Zachariassen
18. aug. 2009 - 15:21

Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) lovet starthjelp på en halv million kroner til et stort datasenter da hun besøkte Lefdal gruve i Eid i Sogn og Fjordane tirsdag.

Nettskyen

Bakgrunnen er IKT Norge-rapporten om grønne datasentra i fjellhaller og store tomme industrilokaler, basert på kort vei til miljøvennlig energi.

Les mer her: Norge skal bli datasupermakt

Ideen er å lokke til seg de store internasjonale IT-selskapene i takt med økt bruk av nettsky-løsninger, eller cloud computing. Det innebærer at servere og programløsinger flyttes ut av bedriftene og over i store datasentre, der tjenesten leveres over linje. Utfordringen er stort behov for energi til drift og kjøling.

Forprosjekt

Måløy-selskapet Local Host i nabokommunen skal i gang med et forprosjekt for å finne ut om det er mulig å drive et stort datasenter for lagring og servere i de delene av Lefdal gruve som ikke lenger er i virksomhet.

Eksperter

Bergverksekspertise fra NTNU og IT-ekspertise fra analyseselskapet IDC kan bli trukket inn i arbeidet. LocalHost ønsker også å samarbeide med store potensielle kunder, som Microsoft, Google, HP og IBM.

– Vi trenger fem millioner kroner til dette arbeidet, og bidrar med 15 prosent selv, sier daglig leder Sindre Kvalheim i LocalHost. Måløy-selskapet har utviklet teknologien som er grunnlaget for FADs rapport: Naturlig kjøling av datasentre ved hjelp av sjøvann og luft. Selskapet har klart å få ned energiforbuket med 60 prosent, og det et er løsinger som de store aktørene har behov for.

Dimensjoner

Det er enorme dimensjoner over Lefdal gruve, som er i ordinær drift i regi av North Cape Minerals. 75 haller er sprengt ut over sju nivåer - hver av dem med en takhøyde på 18 meter, bredde på 15 meter og lengder på mellom 100 og 400 meter.

– Vi snakker om arealer på størrelse med 80 fotballbaner. Tanken er å drive lagring og servervirksomhet på ett nivå, mens det er gruvedrift på et annet, sier Kvalheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.