IT

Starthjelp til gruvesky

Espen Zachariassen
18. aug. 2009 - 15:21

Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) lovet starthjelp på en halv million kroner til et stort datasenter da hun besøkte Lefdal gruve i Eid i Sogn og Fjordane tirsdag.

Nettskyen

Bakgrunnen er IKT Norge-rapporten om grønne datasentra i fjellhaller og store tomme industrilokaler, basert på kort vei til miljøvennlig energi.

Les mer her: Norge skal bli datasupermakt

Ideen er å lokke til seg de store internasjonale IT-selskapene i takt med økt bruk av nettsky-løsninger, eller cloud computing. Det innebærer at servere og programløsinger flyttes ut av bedriftene og over i store datasentre, der tjenesten leveres over linje. Utfordringen er stort behov for energi til drift og kjøling.

Forprosjekt

Måløy-selskapet Local Host i nabokommunen skal i gang med et forprosjekt for å finne ut om det er mulig å drive et stort datasenter for lagring og servere i de delene av Lefdal gruve som ikke lenger er i virksomhet.

Eksperter

Bergverksekspertise fra NTNU og IT-ekspertise fra analyseselskapet IDC kan bli trukket inn i arbeidet. LocalHost ønsker også å samarbeide med store potensielle kunder, som Microsoft, Google, HP og IBM.

– Vi trenger fem millioner kroner til dette arbeidet, og bidrar med 15 prosent selv, sier daglig leder Sindre Kvalheim i LocalHost. Måløy-selskapet har utviklet teknologien som er grunnlaget for FADs rapport: Naturlig kjøling av datasentre ved hjelp av sjøvann og luft. Selskapet har klart å få ned energiforbuket med 60 prosent, og det et er løsinger som de store aktørene har behov for.

Dimensjoner

Det er enorme dimensjoner over Lefdal gruve, som er i ordinær drift i regi av North Cape Minerals. 75 haller er sprengt ut over sju nivåer - hver av dem med en takhøyde på 18 meter, bredde på 15 meter og lengder på mellom 100 og 400 meter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Vi snakker om arealer på størrelse med 80 fotballbaner. Tanken er å drive lagring og servervirksomhet på ett nivå, mens det er gruvedrift på et annet, sier Kvalheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.