Syv energiselskaper på Vestlandet forsøker å posisjonere seg innen offshore vindparker.
Torsdag blir et nytt selskap for vindkraft offshore stiftet i Haugesund.
Eierne er BKK, Haugaland Kraft, Tafjord, Sunnhordland Kraftlag, Sogn og Fjordane Energi, Sunnfjord Energi og Sognekraft.
– Et nytt industrieventyr
De mener at offshore vindkraft kan bli et nytt industrieventyr på Vestlandet.
– Dette er en fremtidsnæring for Sogn og Fjordane, sa daglig leder Håkon Sandvik i Vestavind Kraft på et vindkraftseminar i Måløy denne uken.
Skuffelse over lokalisering
I Sogn og Fjordane har skuffelsen vært stor fordi hovedkontoret for det nye selskapet skal legges utenfor fylket.
Fra før har de syv selskapene etablert et felles selskap som heter Vestavind Kraft og har kontor på Sandane i Sogn og Fjordane, men det nye selskapet for offshore vind skal legges til Bergen.
Energiselskapet BKK (Bergenhalvøen kommunale kraftselskap) er også en av de viktigste aktørene i Vestavind Kraft.
Kan produsere 1 TWh
I sommer kjøpte Vestavind Kraft prosjektet Havsul I fra utviklerne i selskapet Havgul. Vindkraftverket Havsul I er planlagt utenfor Harøy i Sandøy kommune, og skal spres over hele 62 kvadratkilometer.
– En realisering av prosjektet vil gi en samlet produksjon på ca 1 terawattime (TWh) årlig, noe som tilsvarer strømforbruket til ca 50 000 husstander. Havsul I vil dermed gi et vesentlig bidrag til den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge, sa styreleder Ole Bjørn Alvestad i Vestavind Kraft AS i en pressemelding i juni.
Norges største vindprosjekt
Havsul I er Norges største vindkraftsatsing og har fått konsesjon fra NVE, men vedtaket er klaget inn for Olje- og Energidepartementet. Klagen gjelder kabelen til land, ikke selve turbinene.
Fylkesutvalget i Møre og Romsdal, Direktoratet for naturforvaltning og kommunestyret i Sandøy har sagt ja til Havsul I.
– Dersom konsesjon blir gitt, vil vindkraftverket bli bygd ut med kjent teknologi så snart de offentlige rammevilkårene gjør dette mulig, sa Alvestad i juni.
Vestavind Kraft er også medeiere i prosjektet Havsul II i Haram kommune sammen med Tafjord Kraft og Havgul. Dette prosjektet har ikke konsesjon.
Vil bli testområde
Vestavind Kraft har også søkt NVE om å få etablere tre testområder for vindkraft offshore utenfor Stadt.
Det finnes allerede et testområde for offshore vindkraft utenfor Karmøy, hvor StatoilHydro tester ut sin flytende havturbin Hywind.
Men vestlendingene mener at det trengs flere testområder og flere miljøer som jobber med utvikling for at vindkraften skal kunne etablere seg raskt.
– Vi må ha en utvikler som kan bruke området, og vi trenger hjelp til infrastrukturen, sier Håkon Sandvik i Vestavind Kraft.
Flere prosjekter
Eierne av Vestavind Kraft jobber med en rekke vindprosjekter på land og offshore i sine områder.
Når de nå stifter sitt eget selskap som skal drive med marin energi, er det for å styrke seg i kampen om statlige og private penger til utviklingen av det de tror kan bli en stor næring også i Norge.