INDUSTRI

Stank-avfall sendes til Tyskland

SKAL ENDELIG FJERNES: Rester fra avfallet etter eksplosjonen på Vest Tank er pakket i poser, men disse vil gå i oppløsning, mener befolkningen. Mange er fortsatt plaget av lukt og helseplager etter eksplosjonen i fjor vår.
SKAL ENDELIG FJERNES: Rester fra avfallet etter eksplosjonen på Vest Tank er pakket i poser, men disse vil gå i oppløsning, mener befolkningen. Mange er fortsatt plaget av lukt og helseplager etter eksplosjonen i fjor vår. Bilde: Marit Hommedal
Jannicke Nilsen
2. juli 2008 - 11:02

Alexela Sløvåg, som kjøpte Vest Tank-anlegget etter eksplosjonen i Gulen i fjor vår, har pakket ned de stinkende avfallsrestene etter storbrannen.

Avfallet er pakket i storsekker, såkalte "big bags", og Statens forurensingstilsyn (SFT) krever at bedriften frakter bort den illeluktende massen innen 1. juli.

- Går i oppløsning

Nå mener befolkningen i Gulen at posene med de illeluktende stoffene allerede er lekk, og at posene er laget av et stoff som gjør at de vil gå i oppløsning.

- De er pakket inn i ordinære "big bags", og de er jo ikke tette, hevder en provosert nabo til tankanlegget, Oddvar Ynnesland til NRK Sogn og Fjordane.

Skal inspisere

På spørsmål om han faktisk ser at avfallet lekker ut av posene, svarer Ynnesland følgende:

- Ja, de er jo blitt svarte. Hadde det blitt pakket inn i plast, hadde ikke det skjedd, sier naboen, som også jobber 500 meter unna tankanlegget, til kanalen.

Statens forurensingstilsyn (SFT) er på vei til Gulen, hvor de i dag skal delta på et folkemøte i regi av kommunelegene og Folkehelseinstituttet.

Samtidig skal tilsynet inspisere og undersøke om Alexela Sløvåg har pakket avfallet på en forsvarlig måte.

SFT skal også foreta en såkalt utvidet kartlegging av forurenset masse, for å finne ut om det er mer forurenset avfall igjen rundt anlegget, slik befolkningen mener det er.

Til Tyskland

Ifølge Statens forurensingstilsyn er tre fjerdedeler av avfallet nå ryddet opp, mens det resterende avfallet, forurenset stein og jord som nå er pakket i poser, skal fraktes til Tyskland for behandling.

Bedriften har endelig funnet en leverandør som kan ta i mot det avfallet som ennå ikke er ryddet opp rundt eksplosjonstomta.

Brennes

Det er det tyske avfallshandteringselskapet Bilfinger som skal håndtere restene, både forurenset masse og bunnslam som er igjen i tankene på anlegget. Planen er at avfallet skal brennes.

- Vi mener dette er en miljømessig forsvarlig løsning, og vi har vært i kontakt med tyske myndigheter for å om eksport av avfallet, sier Bjørn Bjørnstad i SFT.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.