KLIMA

Stadig mindre sur nedbør

Regnet som faller over Norge innholder mindre svovel og nitrogenforbindelser enn før. Skadene er likevel store.
Regnet som faller over Norge innholder mindre svovel og nitrogenforbindelser enn før. Skadene er likevel store. Bilde: colourbox.com
25. nov. 2009 - 08:32

I 80 innsjøer over hele landet er nå innholdet av sulfat og aluminium, som er giftig for fisk, det laveste siden målingene startet på midten av 1970-tallet, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Forsuring er likevel et alvorlig problem.

– Selv om arter som ikke tåler sur nedbør har begynt å vende tilbake i noen vassdrag, er det fortsatt store skader på bunndyr og krepsdyr på Sørlandet, Vestlandet og sørlige deler av Østlandet, sier forskningssjef Brit Lisa Skjelkvåle i Norsk institutt for vannforskning (NIVA) til Dagsavisen.

Fra Europa

Det er hovedsakelig utslipp av svovel og nitrogenforbindelser fra andre land som forsurer Norge.

– Reduserte utslipp fra Europa har ført til at mengden sulfat i nedbør i Norge er redusert med opptil 90 prosent fra 1980 til 2008, sier Skjelkvåle.

Mindre svovel

Svovel har størst betydning for forsuringen i Norge.Det største nedfallet kommer over de følsomme områdene i Sør-Norge der tålegrensen er lav på grunn av tynt jordsmonn.

De norske utslippene av svovel er betydelig redusert siden 1970-tallet, da de var på rundt 150.000 tonn per år.

Norge har forpliktet seg til å redusere utslippene av svoveldioksid til maksimalt 22.000 tonn i 2010, og dette målet er allerede nådd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.