VARMEPUMPER

Stadig flere bytter ut varmepumpen med ny

Vekst i markedet i 2016.

Til tross for en mild vinter ble det solgt flere varmepumper i fjor enn året før.
Til tross for en mild vinter ble det solgt flere varmepumper i fjor enn året før. Bilde: Norsk varmepumpeforening
Øyvind LieØyvind LieJournalist
8. feb. 2017 - 14:10

Det ble i 2016 solgt 73.133 varmepumper i Norge, 12 prosent flere enn året før.

Ved årsskiftet var det til sammen 936.389 varmepumper installert i Norge, ifølge statistikk Prognosesenteret har innhentet for Norsk varmepumpeforening.

Drøyt 30 prosent av varmepumpesalget i fjor var utskifting av gamle varmepumper med nye og mer effektive pumper, ifølge administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret.

Han anslår at dette erstatningssalget vil overgå nysalget av varmepumper i 2020.

Luft-til-luft dominerer

2016 var andre året på rad med vekst i varmepumpemarkedet, etter noen år med nedgang fra toppåret i 2010 med over 94.000 solgte pumper (se graf).

– Vi hadde en mild vinter i fjor, men har likevel hatt en bra vekst i markedet, så utviklingen er veldig positiv, sier daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Rolf Iver Mytting Hagemoen, til Teknisk Ukeblad.

Luft-til-luft-varmepumpene dominerer markedet, med 65.542 solgte pumper i fjor.

Mange av varmepumpene som skiftes ut nå, ble installert for 10-15 år siden, og har ifølge Hagemoen en langt dårligere kvalitet enn dagens pumper.

Modellene som selges i dag er ifølge Hagemoen bedre tilpasset de kalde temperaturene i Norden. Dermed virker de på temperaturer ned til minus 25 grader, noe som ikke var vanlig for ti til femten år siden.

 

Slutt på selvmontasje

I 2013 ble det dessuten innført krav om sertifiserte installatører av pumpene.

– Etter det ble det slutt på selvmontasje og useriøse folk som installerte varmepumpe, og reklamasjonene på varmepumpene har gått betraktelig ned, sier Hagemoen.

Ifølge Varmepumpeforeningen gir varmepumpene i Norge en årlig energibesparelse på om lag 9 TWh, som tilsvarer det årlige energiforbruket til 450.000 husholdninger.

Nå håper Hagemoen at forbudet mot fossil oljefyring og endring i teknisk byggforskrift skal gi vekst for bransjen også i 2017.

Tror på bergvarme

Hagemoen forventer at bergvarmepumper vil bli mer utbredt enn det har vært til nå. Det ble i fjor installert 2751 væske til vann-varmepumper, som bruker fjell, vann eller jord som varmekilde. Det er 211 pumper mer enn året før.

Det var spesielt væske-til-vann-varmepumper med en effekt over 10 kW som hadde en økning i 2016. Seks varmepumper i dette segmentet hadde en effekt på over 1000 kW.

Det ble i fjor installert 2.803 luft-til-vann-varmepumper, 14 færre enn i 2015.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.