OLJE OG GASS

SSB spår rekordinvestering i 2012

SSB spår rekordhøye investeringer i 2012. Her er Bjørn Harald Martinsen i OLF under fremleggelsen av OLFs konjunkturrapport.
SSB spår rekordhøye investeringer i 2012. Her er Bjørn Harald Martinsen i OLF under fremleggelsen av OLFs konjunkturrapport. Bilde: Håkon Jacobsen
Maiken Ree
30. nov. 2011 - 15:16

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) skal det investeres 172 milliarder kroner innen olje- og gassvirksomheten i 2012. Det er det høyeste registrerte anslaget siden SSB startet investeringstellingen i 1985.

Også Oljeindustriens Landsforening (OLF) spår rekordinvesteringer på sokkelen fremover, og landet på 174,7 milliarder kroner i 2012.

Ifølge OLF vil de skyhøye investeringene kunne føre til at utbyggingsprosjekter forskyves.

Fem nye prosjekter

SSBs anslag er 28,8 milliarder høyere enn anslaget gitt i 2. kvartal i år, og økningen skyldes hovedsakelig fem nye utbyggingsprosjekter som er kommet med i tellingen.

Det er utbyggingene på Ekofisk Sør, Eldfisk II, Valemon, Knarr og Hyme som utgjør økningen, siden prosjektene har blitt godkjent av myndighetene i løpet av sommeren.

Investeringene til feltutbygging isolert sett er anslått til å lande på 46,7 milliarder kroner i 2012, opp 25 milliarder fra forrige kvartal.

Enorm optimisme i oljenæringen

Leter mer

Også leteinvesteringene øker til 42,4 milliarder kroner, opp 2,5 milliarder fra anslaget i forrige kvartal.

Investeringene på felt i drift i 2012 er anslått til 88,9 milliarder kroner, opp 1,2 milliarder fra anslaget i forrige kvartal. Spesielt Troll, Ekofisk og Gullfaks skiller seg ut med høye investeringsnivå.

Oljebransjen tømmer Norge for ingeniører

Borer mer

De mange funnene som er gjort på sokkelen i år fører til en optimisme i næringen og potensialet på norsk sokkel.

Det fører til høy boreaktivitet, og rettighetshaverne planlegger å bruke 87,8 milliarder kroner på boring av produksjons- og letebrønner i 2012.

Det er 41,5 prosent mer enn de påløpte borekostnadene i 2010.

Oljeinvesteringene går til himmels

Økning også i år

Høy oljepris stimulerer også til boring av flere produksjonsbrønner, men på grunn av riggmangelen spår SSB at noen av brønnene blir skjøvet ut i tid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

SSB øker også anslagene for 2011 til 151,7 milliarder kroner. Det er en økning på 7,3 milliarder kroner fra anslaget i forrige kvartal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.