OLJE OG GASS

SSB spår rekordinvestering i 2012

SSB spår rekordhøye investeringer i 2012. Her er Bjørn Harald Martinsen i OLF under fremleggelsen av OLFs konjunkturrapport.
SSB spår rekordhøye investeringer i 2012. Her er Bjørn Harald Martinsen i OLF under fremleggelsen av OLFs konjunkturrapport. Bilde: Håkon Jacobsen
Maiken Ree
30. nov. 2011 - 15:16

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) skal det investeres 172 milliarder kroner innen olje- og gassvirksomheten i 2012. Det er det høyeste registrerte anslaget siden SSB startet investeringstellingen i 1985.

Også Oljeindustriens Landsforening (OLF) spår rekordinvesteringer på sokkelen fremover, og landet på 174,7 milliarder kroner i 2012.

Ifølge OLF vil de skyhøye investeringene kunne føre til at utbyggingsprosjekter forskyves.

Fem nye prosjekter

SSBs anslag er 28,8 milliarder høyere enn anslaget gitt i 2. kvartal i år, og økningen skyldes hovedsakelig fem nye utbyggingsprosjekter som er kommet med i tellingen.

Det er utbyggingene på Ekofisk Sør, Eldfisk II, Valemon, Knarr og Hyme som utgjør økningen, siden prosjektene har blitt godkjent av myndighetene i løpet av sommeren.

Investeringene til feltutbygging isolert sett er anslått til å lande på 46,7 milliarder kroner i 2012, opp 25 milliarder fra forrige kvartal.

Enorm optimisme i oljenæringen

Leter mer

Også leteinvesteringene øker til 42,4 milliarder kroner, opp 2,5 milliarder fra anslaget i forrige kvartal.

Investeringene på felt i drift i 2012 er anslått til 88,9 milliarder kroner, opp 1,2 milliarder fra anslaget i forrige kvartal. Spesielt Troll, Ekofisk og Gullfaks skiller seg ut med høye investeringsnivå.

Oljebransjen tømmer Norge for ingeniører

Borer mer

De mange funnene som er gjort på sokkelen i år fører til en optimisme i næringen og potensialet på norsk sokkel.

Det fører til høy boreaktivitet, og rettighetshaverne planlegger å bruke 87,8 milliarder kroner på boring av produksjons- og letebrønner i 2012.

Det er 41,5 prosent mer enn de påløpte borekostnadene i 2010.

Oljeinvesteringene går til himmels

Økning også i år

Høy oljepris stimulerer også til boring av flere produksjonsbrønner, men på grunn av riggmangelen spår SSB at noen av brønnene blir skjøvet ut i tid.

SSB øker også anslagene for 2011 til 151,7 milliarder kroner. Det er en økning på 7,3 milliarder kroner fra anslaget i forrige kvartal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.