KRAFT

Spyler atomkraftverk med vann

SNART STRØM? Kraftselskapet TEPCO, som driver kjernekraftverket, håper å få strømforbindelse igjen i dag.
SNART STRØM? Kraftselskapet TEPCO, som driver kjernekraftverket, håper å få strømforbindelse igjen i dag. Bilde: Scanpix
17. mars 2011 - 12:54

Flere av forsvarets egne brannbiler var torsdag i gang med å spyle en av reaktorene ved anlegget, ifølge den japanske rikskringkasteren NHK.

Innsikt: Slik oppstår nedsmelting

Slipper å gå ut

Tidligere på dagen forsøkte politiet å sprøyte vann over kraftverket med vannkanoner. De måtte imidlertid gi opp på grunn av kraftig stråling. De militære brannfolkene klarer å komme nærmere ulykkesstedet, siden de ikke trenger å gå ut av kjøretøyene sine for å spyle.

Militærhelikoptre har allerede sluppet om lag 30 tonn med vann over kjernekraftverket. Formålet er først og fremst å sørge for at bassenget med brukte brenselstaver ved reaktor 3 er fylt med vann. Når vannet fordamper, øker faren for at stavene avgir radioaktive stoffer.

Les også: Stråling stopper helikoptre

Håper å få strøm i dag

Samtidig arbeides det på spreng for å få gjenopprettet strømforbindelsen til atomkraftverket, slik at kjølesystemene som ble slått ut av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i forrige uke, kan startes opp igjen.

Det japanske atomsikkerhetsdirektoratet håper strømmen vil være tilbake igjen torsdag ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Ifølge TEPCO, kraftselskapet som driver atomkraftverket, legges alle krefter nå ned i arbeidet for å gjenopprette strømforbindelsen. Målet er å få atomreaktorenes kjølesystemer i gang igjen når strømmen kommer tilbake.

Les også:

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.