– Vannstanden lå på et historisk lavt nivå da vi målte det tidligere i vår, men de siste ukene har vi sett at Statkraft pumper vann til Blåsjø når prisen tilsier det, forteller Petter Køber, analytiker i Thomson Reuters LPI til Teknisk Ukeblad.
Lav fylling
Blåsjø er Norges niende største innsjø og er vannmagasin for Ulla-Førre-verkene. Sjøen har et energipotensial på ca. 7,8 TWh. Men ti kalde vintre har satt sine spor.
Gjennom teknologien " Live Power Intelligence (LPI)" kan man se på vannsituasjonen i flere av de store flerårsmagasinene i Sør-Norge.
– Mange flerårsmagasin har lav fylling. Det tar vanligvis flere år å fylle dem opp igjen, sier Køber.
Markedssensitivt
Statkraft kan ikke kommentere magasinfyllingene, da dette er markedssensitiv informasjon, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kristian Løksa til Teknisk Ukeblad.
Det er derimot ikke uvanlig at Stakraft pumper vannet opp igjen, sier han.
Mer tilsig
Den siste måneden har vannsituasjonen i mange av de lavtliggende magasinene bedret seg.
– Flerårsmagasinene kan betraktes som kraftprodusentenes oppsparte midler, og selv om de i den senere tid har fått en del tilsig gjelder det i hovedsak for de kortsiktige magasinene.
Overvåker produksjonen
Teknologien "Live Power Intelligence” overvåker produksjonen fra kraftverkene. Gjennom å innhente data kan selskapet blant annet beregne vannstanden i magasinene.
Pål Even Rognerud Gaarder har utviklet kjerneteknologien, som ble lansert på slutten av fjoråret.
– Vi har hatt målere ute i felten i over tre år nå og måler i dag produksjonen ved om lag 30 kraftverk i Skandinavia, forteller Gaarder.
Avansert
Målestasjonene leser av magnetfeltet fra høyspentlinjene.
– På denne måten kan vi lese av hvor mye strøm som går i linjene. Gjennom å måle spenningen i stikkontakten finner vi videre retningen på kraften og den reaktive delen av kraften.
– Kan dere bruke stikkontaktene her på kontoret til det?
– I prinsippet, ja.
Sanntid
Det amerikanske selskapet Genscape tilbyr en lignende tjeneste og Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om gründer Atle Haga som har utviklet et lignende produkt.
Les saken: Overvåker kraftproduksjonen
– Vårt system er anderledes enn Genscape sitt og vi liker å tro at det er bedre. Vi samler inn informasjon og gjør avanserte beregninger i sanntid, som vi bringer videre til våre kunder, sier Gaarder.
Før markedet
Systemet overvåker kjernekraften i Sverige:
– Vi er de eneste som overvåker kjernekraften. Det gjør vi helt på toppnivå, forsikrer Gaarder.
– Svensk kjernekraft er den minst stabile av alle vestlige land. Det skyldes blant annet at vedlikeholdet har blitt hengende etter, noe de svenske kraftprodusentene jobber med å hente inn igjen. Når det er en stans i et atomkraftverk bringer vi umiddelbart denne informasjonen til våre kunder, langt raskere enn markedet klarer å levere, sier Thomas Randgaard Larsen, som anslår å ligge om lag 30 minutter i forkant.
Skaper forståelse
– Hvorfor er det nyttig å overvåke kraftproduksjonen?
– Det er nyttig for kortsiktige handelsbeslutninger på det finansielle og fysiske spotmarkedet. Det er også nyttig for å forstå hvordan de store aktørene opererer og posisjonerer seg i markedet, noe som gir en unik mulighet for langsiktig prisforståelse. Det kan man spesielt i et hydrodrevet kraftmarked som Norge langt bedre forstå hvordan kraftprodusentene disponerer vannet sitt, sier Randgaard Larsen, som understreker at det er andre spilleregler for kull, bio og vind.
– Hva synes de store kraftprodusentene om at det blir overvåket?
– Mange av kraftprodusentene avstår fra å støtte dette, men det er lite de kan gjøre med det. Samtidig vil de fleste se informasjonen.