Spesialbil tester ut vegens bæreevne

Med spesialutstyr for såkalt platebelastning sørger Statens vegvesens egne laboranter for godt, komprimert vegunderlag før asfaltering.

Redaksjonen Våre Veger
12. mai 2017 - 08:42

De seneste dagene har folk fra Statens vegvesens veglaboratorium i Skien vært på E134-kontroll i Kongsberg. Vegunderlagets bæreevne på den nye fire-felts vegen over Damåsen må måles før entreprenøren kan legge asfalt.

 

Sammen med prosjektets kontrollingeniør Teresa Gimenez Pomares var Thomas Wefall og Thommas Pedersen på prøvetaking langs veglinjen mellom Diseplass og Damåsen bruer.

Resultatene av prøvetakene kunne leses av nesten på direkten på skjermen som følger den spesialbygde bilen til Statens vegvesen.

 

Nøyaktighet gir god vegkropp

–Dette er presisjonsarbeid og viktig å gjøre så nøyaktig som mulig for best mulig resultat. Det er viktig at vegkroppen som vi kaller underlaget til vegen før bærlagene med asfalt er godt nok komprimert før asfaltering, forteller Thomas Wefall.

Platebelastningen som disse målingene kalles, sørger for å hindre hjulspor og setninger. Det er en klar økonomisk gevinst å gjøre dette målearbeidet grundigst mulig både for byggherren, entreprenøren og bilistene.

 

Viktig trafikksikkerhet

Det gir også en klar trafikksikkerhetsgevinst. Spesialbilen til laboratoriet i Skien er så ettertraktet at dens tjenester etterspørres mange andre steder også enn bare i Region sør. Platebelastning er en god forsikring for trygge veger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.