Det er til NRK Dagsrevyen den tidligere tidligere distriktslederen i Kolo Veidekke Region Midt innrømmer hemmelige møter med konkurrenten NCC Roads, hvor de delte markedet mellom seg og ble enige om hvilke priser de skulle gi i anbudskonkurransene.
Odin Kringen velger nå å fortelle NRK om det ulovlige prissamarbeidet han har vært med på. Kringen er åpen på at de sammen med NCC delte markedet i Midt-Norge mellom seg. Slik holdt de konkurrenter ute, og kunne avtale priser seg i mellom som var kunstig høye.
– Jeg føler jeg har vært med på et stort bedrag overfor både offentlig etater, myndigheter og entreprenører. Vi har gitt inntrykk av at vi har konkurrert, men egentlig har vi sittet i stille rom sammen. Der har vi fordelt og gjort opp om dette markedet, sier Kringen til NRK.
Ransaket av Konkurransetilsynet
8. februar i fjor ringte Konkurransetilsynet på døra hjemme hos Odin Kringen i Stjørdal. De ransaket boligen hans og beslagla en rekke dokumenter og datamaskiner. Samtidig slo de også til mot Kolo Veidekke og NCC Roads sine lokaler flere steder i landet. Kringen valgte å legge alle kortene på bordet i avhørene.
– Det er en uhyggelig hemmelighet som jeg har sittet på opp gjennom disse årene. Den har vært en belastning som folk ikke kan ane uten selv å ha vært gjennom det, sier Kringen.
I 2009, som var et rekordår, ble det totalt brukt rundt 6 milliarder kroner på asfalt her i landet. Av dette var nesten 2 milliarder kroner over budsjettene til Statens vegvesen for velidkehold av riks- og fylkesveier. Akkurat de er en aktør den tidligere asfaltsjefen i Veidekke vet ble lurt med for høye priser.
– Statens vegvesen er jo for eksempel en ganske typisk sak der prisen på enkeltkontrakter i Trøndelag har vært urimelig høy. Grunnen er at vi har hatt samarbeidsavtaler oss entreprenører i mellom, og det har gitt oss urimelige fortjenester.
– Gjort til syndebukk
Kringen har nå fått sparken i Veidekke og det var hans tidligere arbeidsgiver som varslet Konkurransetilsynet. Men den tidligere distriktslederen mener selskapet bare forsøker å undra seg skyld. Han mener ledelsen i Veidekke har visst om hva som har foregått og sier han selv bare handlet på ordre.
– Mine ledere har kommandert meg til å gjøre dette her. Jeg er berett til å ta min del av straffen, men da må konsernet Veidekke også være villig til å ta sin del av straffen, sier Kringen.
Veidekke ba for et år siden om å bli gransket av Konkurransetilsynet. Viser ikke det at de er uskyldige, og at du er den som har utført ulovlighetene?
– Det har vært kjent fra konsernsjef og nedover i firmaet. Da var det veldig viktig for dem å prøve og finne en syndebukk, svarer Kringen.
Vil ikke kommentere
Kolo Veidekke vil til NRK ikke kommentere detaljene i beskyldningene og henviser til at de venter på resultatet av etterforskningen hos Konkurransetilsynet.
– Det var i forbindelse med en personalsak og avskjedigelse av denne personen, som er deres hovedkilde i denne saken, at vi for et år siden gikk til Konkurransetilsynet og politiet. Vi ba om å få etterforsket påstander om ulovligheter ved vår virksomhet i Trøndelag. Den etterforskningen pågår fremdeles. Før den er ferdig så verken kan eller vil vi uttale oss noe nærmere om saken, sier konserndirektør for kommunikasjon Kai Krüger Henriksen i Veikdekke ASA.
Her blir det påstått at ledelsen i Veidekke har kjent til dette som har skjedd. Hva sier dere til det?
– Det er jo akkurat det vi har bedt Konkurransetilsynet og politiet om å etterforske. Så vi avventer resultatet av det arbeidet, svarer Henriksen.
Er dere sikre på at noe lignende ikke kan ha skjedd utenfor Midt-Norge?
– I og med at dette er under etterforskning har ikke jeg til hensikt å kommentere noe mer rundt dette her, sier Henriksen til NRK.